Tasavallan presidentti Tarja Halonen kehottaa Euroopan kilttejä tyttöjä Suomea ja Saksaa lopettamaan muiden euromaiden velkojen maksamisen.

Presidentin mielestä tämä on aiheellista, jotta euroalueesta tulisi oikeudenmukainen. Halonen puhui talousasioihin erikoistuneen yhdysvaltalaisen Bloomberg- tv:n haastattelussa tiistaina.

– Kiltit tytöt, kuten Suomi ja Saksa, ne eivät ole tulevaisuuden maksajia, Halonen sanoi samoihin aikoihin, kun eduskunta kävi välikysymyskeskustelua siitä, mihin Suomi on sitoutunut euroalueen huippukokouksessa viime viikonvaihteessa.

”Kansalaiset odottavat oikeudenmukaisuutta”

– Euroopan kansalaiset odottavat, että järjestelmä on oikeudenmukainen niin Euroopan unionissa kuin euroalueen sisällä ja siksi meillä täytyy olla varsin kova kuri, Halonen sanoi.

EU:n päättäjät sopivat viime viikonloppuna laajentavansa euroalueen vakausrahastoa 440 miljardiin euroon, mutta toistaiseksi on epäselvää, kuinka rahasto käytännössä laajennetaan täyteen kapasiteettiinsa. Prosessi jatkuu kuun loppuun, jolloin Euroopan vakauttamisesta päätetään EU-huippukokouksessa.

Välikysymyksen tehnyt Vasemmistoliitto arvioi, että pääministeri Mari Kiviniemi johti kansalaisia harhaan sanomalla, että Suomi ei ole sitoutunut lisäpanoksiin Euroopan talousahdingon vakauttamiseksi.

Muualla verkossa:

http://www.bloomberg.com/news/2011-03-15/europe-s-good-girls-can-t-keep-footing-debt-bill-halonen-says.html

http://www.bloomberg.com/video/67664736/