sirpa koskinen

Valkeakoskelle kokoontuneiden kuntapäättäjien mielestä Kaivannon sairaalan lakkauttamisesitykseltä puuttuvat perusteet.

Kaivannon sairaalan henkilökuntayhdistys järjesti maanantai-iltana Valkeakoskella keskustelutilaisuuden, jossa puitiin Pirkanmaan sairaanhoitopiirin Kuntamaisema Oy:ltä tilaamaa selvitystä.

Selvitys esittää Kaivannon toimintojen siirtämistä asteittain viimeistään vuoteen 2014 tai 2015 mennessä joko Valkeakoskelle tai Pitkäniemen sairaalan saneerattuihin tiloihin. Psykiatrian avohoito esitetään siirrettäväksi jäsenkuntien hoidettavaksi.

Valkeakoskelle kerääntynyt väki, joista suuri osa oli lähikuntien valtuutettuja ja eduskuntavaaliehdokkaita, oli sitä mieltä, että esitykselle ei ollut pitäviä perusteita.

Poliitikot toivoivatkin, että lausuntoja Kuntamaisema Oy:n selvitykseen nyt pohtiviin kuntiin kulkeutuisikin oikeaa tietoa Kaivannon hoidosta ja hoidon taloudellisuudesta. Kunnilla on aikaa vastata 27. huhtikuuta saakka.

Sosiaalinen yritys alueelle

– Kuntien johtavien lääkärien mukaan Kaivanto on hyvä, halpa, tehokas ja läheinen, muita perusteluita ei tarvita, totesi valkeakoskelainen Pekka Järvinen (sd.), joka on myös sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen.

ILMOITUS

Perussuomalaisten Pertti Virtanen Tampereelta näki konsulttifirman selvityksessä ahneuden ja tehokkuuden liiton. Kokoomuksen Pauli Kiuru Valkeakoskelta ei nähnyt hoidollisia, järjellisiä eikä taloudellisia perusteita Kaivannon alasajolle.

– En löytänyt selvityksestä tietoa esimerkiksi siitä, paljonko Pitkäniemen sairaalan muutostyöt maksavat. Tämä on taloudellista harhaanjohtamista, hän sanoi.

Lempääläläisen Tuula Petäkoski-Hultin (sd.) mielestä raportista puuttuvat vertailutiedot ja siitä on unohdettu tärkein eli potilaan hyvä hoito ja millä resursseilla se toteutetaan.

Hän toivoi, että Kaivannon alueen mahdollisuuksia selvitettäisiin nykyistä laajemmin. Esimerkiksi sosiaalisen yrityksen perustaminen alueelle voisi helpottaa potilaiden paluuta kotiin.

Ei kyse rahasta, poliittinen päätös

Tamperelainen Petri Siuro (vihr.), joka on sairaanhoitopiirin tehyläisten pääluottamusmies, korosti, että kyse ei ole rahasta, koska faktojen mukaan hoito Kaivannossa on edullista.

– Edessä on poliittinen päätös siitä, hoidetaanko ihmisiä Pitkäniemessä vai Kaivannossa. Nyt pitäisi kunnanisät saada ymmärtämään, että hoito Kaivannossa on hyvää.

Valkeakoskelainen Harri Asikainen (vas.) pitää selvitystä tarkoitushakuisena.

– Lopputulos on päätetty ensin ja sille sitten on keksitty perusteluita.

Kunnissa ei Asikaisen mukaan ole erityisen paljon mahdollisuuksia hoidon lisäämiseen.

– Laitospaikkoja tarvitaan joka tapauksessa, ja koska Kaivanto on edullinen paikka hoitaa ihmisiä laitoksessa, miksi emme sitä säilyttäisi.

Kuntapäättäjät muistuttivat moneen kertaan, että hoitopäivän hinta on noin sata euroa halvempi Kaivannossa kuin Pitkäniemessä. He ihmettelivät myös, ovatko päättäjät Tampereella ja Sastamalassa valmiita siihen, että psykiatrisia palveluita vähennetään heidän kunnistaan yli kahdella miljoonalla eurolla.

Laitospaikoilta mihin?

Seppo Kuisma (vas.) muistutti,että sairaanhoitopiirin hallituksen 11 jäsenestä viisi on tamperelaisia. Tampereella on siis suuri sanavalta asiassa.

Sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen Mauri Penttilä (kesk.) Vesilahdelta sanoi, että ennen kuin laitoshoitopaikkoja vähennetään, pitäisi olla tiedossa, mihin ihmiset laitospaikoilta sijoitetaan.

Valkeakoskelainen Paavo Järvenpää (vas.) muistutti, että kun tehdään muutoksia, on esitettävä kaksi kysymystä.

– Ensimmäinen on, tuleeko asia hoidetuksi uudella tavalla paremmin kuin ennen. Toinen on, tuleeko hoito tällä tavalla halvemmaksi.

Sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtaja Arto Satonen (kok.) sanoi, että pallo on nyt kunnilla.

– Jos käyttäjäkunnat, mukaan luettuna Tampere, jatkossakin ostavat ja arvostavat Kaivannon palveluita, silloin Kaivanto säilyy.

Sairaanhoitopiirin johto on ajanut Kaivannon lakkauttamista jo vuodesta 2009. Kaivannon puolustajat keräsivät 14 000 nimeä addressiin, joka luovutettiin sairaanhoitopiirin johdolle viime vuonna.