Yhteensä 11 puoluetta allekirjoitti tiistaina 8. maaliskuuta eduskunnassa Euroopan poliittisten puolueiden peruskirjan rasismista vapaan yhteiskunnan puolesta.

Kaksi puoluetta kieltäytyivät. Ne ovat Muutos 2011 ja Vapauspuolue. Muutos 2011 -puolueen puheenjohtaja Jiri Keronen oli seuraamassa tilaisuutta.

Allekirjoittaneista 10 oli allekirjoittanut peruskirjan jo aiemmin ja vahvisti nyt sitoumuksensa. Suomen Työväenpuolue oli ainoa uusi allekirjoittaja.

Vanhoja allekirjoittajia ovat kaikki eduskuntapuolueet eli keskusta, kokoomus, SDP, Vasemmistoliitto, Vihreät, RKP, Kristillisdemokraatit ja Perussuomalaiset.

Lisäksi peruskirjan ovat aiemmin allekirjoittaneet SKP ja Köyhien asialla. KTP on myös asian takana, muttei päässyt nyt allekirjoittamaan sitä. Myös Itsenäisyyspuolueesta on ilmoitettu, että se allekirjoittaa paperin myöhemmin.

ILMOITUS

Kutsuun ei saatu vastausta Piraattipuolueelta eikä Suomen Senioripuolueelta.

Rasismi nyt pinnalla

Hankkeen takana on Ihmisoikeusliitto yhdessä vähemmistövaltuutetun toimiston ja Etnisten suhteiden neuvottelukunnan kanssa. Ne kutsuivat kaikki puolueet vahvistamaan sitoutumisensa rasismin vastustamiseen.

Ihmisoikeusliitto toteaa tiedotteessaan, että eduskuntavaalien lähestyessä maahanmuutosta keskustellaan enemmän kuin koskaan.

– Miten puolueet omassa toiminnassaan aiheeseen tarttuvat ja mitä ne tekevät ennakkoluulojen vähentämiseksi, ovat nyt keskeisiä kysymyksiä.