Lehtikuva/ WOLFGANG KUMM

Pakkoero puolustusministerin tehtävästä on Karl-Theodor zu Guttenbergille itse aiheutettu henkilökohtainen tragedia. Liittokansleri Angela Merkel ja unionipuolueet CDU ja CSU kantavat poliittiset seuraukset.

Puolustusministeri Karl-Theodor zu Guttenbergin oikeustieteen väitöskirjan paljastuminen suurelta osin plagiaatiksi ravisutti liittohallitusta ja aiheutti unionipuolueissa epävarmuutta. Angela Merkeliltä ja muilta unionipuolueiden johtajilta olisi vaadittu rohkeutta vaihtaa ministeri välittömästi ja estää näin enempiä poliittisia vahinkoja.

Kuitenkin Merkel asettui kumppaneineen puolustamaan Guttenbergiä. Merkel sanoi, ettei tätä ollut valittu tieteelliseksi neuvonantajaksi, vaan hoitamaan poliittista tehtävää.

Julkinen sana tarttui plagiointiskandaaliin välittömästi sen paljastuttua. Merkelin lausunto vain kiihdytti asian julkista käsittelyä.

Saksassa on tänä vuonna useat osavaltiovaalit, joissa kristillisdemokraateille ennakoidaan tappioita.

Guttenberg
kerjäsi sääliä

Guttenberg itse ruokki julkisuutta vähättelemällä menettelyään ja pitämällä sitä huolimattomuutena. Hän sovittautui uhrin rooliin ja kerjäsi sääliä kuvaamalla, kuinka hän pienten lasten isänä ja poliitikkona yötä myöten teki väitöskirjaansa. Guttenberg sai julkisuudessa liikanimet copy-paste-ministeri ja itsepuolustusministeri.

Viikko ennen eroamistaan Guttenberg puolusti itseään liittopäivillä, pyysi anteeksi virheitään, mutta kieltäytyi eroamasta, jota oppositio vaati.

ILMOITUS

Kun pakkolähtö oli edessä, Guttenberg perusteli eroaan ensisijaisesti persoonaansa kohdistuneella kielteisellä julkisuudella, joka vaikeuttaa puolustusministerin tehtävän hoitamista ja vahingoittaa hänen puoluettaan.

Merkel sai
tutkijat vastaansa

Vähättelemällä epärehellisyyttä väitöskirjan teossa Merkel sai niskaansa tiedemaailman. Tohtorikoulutuksessa olevat opiskelijat protestoivat näyttävästi. Liittokanslerille toimitettiin tuhansien tutkijoiden kirjelmä, jossa arvosteltiin hänen lausuntojaan.

Merkel tuli sanomisillaan ärsyttäneeksi myös konservatiivista, korkeasti koulutettua väestönosaa, joka on kristillisdemokraattien perinteistä kannattajakuntaa.

Saksan kulttuurineuvosto taas arvosteli liittohallitusta siitä, että se on säätämässä tiukkoja rangaistuksia luvattomasta kopioinnista, mutta katsoo läpi sormien ministerin toimia, kun tämä kopioi internetistä toisten tekstejä väitöskirjaansa.

Vaalitappiot
CDU:n uhkana

Saksassa käydään tänä vuonna useat osavaltiovaalit, joissa kristillisdemokraattien ennakoidaan kärsivän tappioita. Hampurissa CDU jo menetti johtoasemansa sosiaalidemokraateille.

Suurin huomio kohdistuu Baden-Württembergiin, joka on CDU:n ydinaluetta. Viime viikkojen tapahtumien jälkeen harvat kommentaattorit uskovat CDU:n säilyttävän enemmistön yhdessä vapaiden demokraattien (FDP) kanssa, niin huonosti unionipuolueet Merkelin johdolla hoitivat plagiointiskandaalista selviytymisen.

Niin ikään maaliskuussa on osavaltiovaalit myös Sachsen-Anhaltissa ja Rheinland-Pfalzissa sekä kunnallisvaalit Hessenissä. Syyskuussa ratkaistaan, ketkä johtavat Berliiniä.

Sisäisesti rikkonainen liittohallitus on saanut kolhuja plagiointikohussa. Se käy ilmi tuoreesta gallupista, jossa CDU/CSU:n kannatus on 34 prosenttia (-2) ja FDP:n 5 prosenttia. SPD on noussut 27 prosenttiin (+4). Vihreät saa 16 (-2) ja Linke vakiintuneet 10 prosenttia.

Hallituspuolueiden tuntuvat tappiot osavaltiovaaleissa heikentäisivät liittohallituksen asemaa entisestään. Pisimmälle menevät arviot ennakoivat tässä tapauksessa hallituksen hajoamista ja ennenaikaisia liittopäivävaaleja.