Eduskuntavaalien äänikynnys on tulevaisuudessa kolme prosenttia. Eduskunta äänesti vaalilakiuudistuksen yhteydessä keskiviikkona äänikynnyksen korkeudesta. Perustuslakivaliokunta esitti kahden prosentin äänikynnystä, kun taas sen työskentelyn pohjana olleessa hallituksen esityksessä kynnys oli kolme prosenttia. Kolmeen prosenttiin päädyttiin äänin 103-73.

Vasemmistoliitto olisi halunnut kynnyksen kokonaan pois. Ehdotus kaatui luvuin 106-31.

Nyt niin sanottu piilevä äänikynnys eli raja, jolla puolue saa kansanedustajan eduskuntaan, on käytännössä jopa yli 14 prosenttia Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Uudellamaalla se taas on alle kolme prosenttia.

Opposition kansanedustajat olivat pienemmän äänikynnyksen puolella, samoin hallitusryhmistä Tuulikki Ukkola (kok.) ja Mikaela Nylander (r.). Lisäksi Pertti Hemmilä (kok.) ja RKP:n Thomas Blomqvist, Christina Gestrin, Anna-Maja Henriksson, Elisabeth Nauclér ja Mats Nylund äänestivät tyhjää.

Koska eduskunta ei hyväksynyt mietintöä muuttamattomana, asia lähetettiin suureen valiokuntaan. Täysistunto käsittelee sitä taas ensi viikolla. Lisäksi huhtikuussa valittavan eduskunnan tulee hyväksyä vaalilaki kahden kolmasosan enemmistöllä, jotta se tulee voimaan suunnitelmien mukaan vuonna 2015 eli seuraavissa eduskuntavaaleissa.