Vasemmistoliitolla on tuoreen maakunnallisen gallupin mukaan hyvät mahdollisuudet säilyttää kansanedustajapaikka Keski-Suomessa myös seuraavan nelivuotiskauden ajan.

Keskisuomalaisen Tietoykkönen Oy:llä teettämän kannatusmittauksen mukaan vaalipiirin kahdesta viimeisestä paikasta kamppailevat tasapäisesti kristillisdemokraatit (7,6), Vasemmistoliitto (7,3) ja vihreät (7,3). Nykyisessä eduskunnassa paikat ovat Vasemmistoliitolla ja kristillisdemokraateilla. Vihreillä ei vaalipiiristä ole koskaan ollut edustajaa.

Tietoykkösen gallup ennustaa yhden paikan menetystä sekä keskustalle että sosialidemokraateille. Nämä paikat menisivät Perussuomalaisille, joilla ei ole vaalipiiristä kansanedustajaa.

– Perussuomalaisten kannatuksen pysyminen korkealla noudattelee kansallista trendiä, vaikka selkeitä poliittisia vaihtoehtolinjauksia puolueelta ei vieläkään ole kuultu. Persujen kannatuksen korkea taso ei tule yllätyksenä. Kansa haluaa selvästi näpäyttää varsinkin kolmen suurimman puolueen pöhöttynyttä ja ylimielistä kolmiodraamaa, mitä en toisaalta ihmettele kaikkien vaalirahaskandaalien ja kaavoituskytköksien jälkeen, sanoo Keski-Suomen Vasemmistoliiton puheenjohtaja Jarmo Ritanen.

Tasainen kolmen kisa

Kannatusmittaus vahvistaa Ritasen käsitystä siitä, että Keski-Suomen kovin kilpailu käydään vihreiden, vasemmiston ja kristillisdemokraattien kesken.

ILMOITUS

– Tässä kisassa vasemmistolla on hyvät asemat, jos kannatusennusteeseen on luottamista. Yhtään ääntä ei kuitenkaan tule automaattisesti, vaan menestys tulee kovan työn tuloksena.

Vasemmistoliiton kannatuksessa on Ritasen mielestä selvästi havaittavissa positiivista värinää myös Keski-Suomessa.

– Näyttää siltä, että erinomainen vaaliohjelmamme ja puolueen selkeät kannat moniin keskeisiin ja ajankohtaisiin asioihin alkavat tulla ihmisille tutuiksi. Myös jo viime kesänä alkanut vaalityö pikkuhiljaa tuottaa tulosta. Liikkuvat äänestäjät pohtivat jo, mille puolueelle äänensä antaisivat.

”Me otamme tuon paikan!”

Vasemmistoliitolla on Ritasen mukaan Keski-Suomessa tarjota monipuolinen ja laadukas ehdokasjoukko, joka on valmis vaalityöhön viimeiseen saakka.

– Tavoitteenamme on, että vähintään yksi Vasemmistoliiton ehdokkaista jatkaa Matti Kankaan tekemää työtä Arkadianmäellä seuraavien neljän vuoden ajan. Vaikka kilpailu kansanedustajapaikasta tulee olemaan kova, vasemmistolla ei ole mitään syytä vähätellä mahdollisuuksiaan. Me otamme tuon paikan!

Vaalikamppailun kiihtyminen alkaa jo näkyä Keski-Suomessakin rahakkaampien ehdokkaiden suurina ja kalliina ehdokasmainoksina maakunnan päälehden sivuilla.

– Meillä vasemmistoliittolaisilla ehdokkailla on rahaa vaalityöhön ja mainostamiseen ehkä vähemmän, mutta meillä on sitäkin enemmän sitkeyttä ja tahtoa tuoda vasemmistoaatetta ja -sanomaa esille turuilla ja toreilla.

Maakuntalehden vaalihömppää

Maanantaina Keskisuomalainen syyllistyi heppoiseen hömppäjournalismiin julkaisemalla ”kymmenen suosituimman ehdokkaan” listan kuvien kera. Jutusta ilmeni, että tuhannesta kyselyyn vastaajasta 772 ei osannut tai halunnut nimetä henkilöä, jota aikoo äänestää. Kymmenen suosituimman lista oli siten laadittu vain 228 henkilön antamien vastausten pohjalta.

Se, ettei Vasemmistoliiton ehdokkaista ollut ainuttakaan edes 20 suosituimman listalla, ennakoi tasaväkistä kamppailua puolueen kansanedustajapaikasta, kun viime kerralla ylivoimaisesti suurimman potin kerännyt Kangas ei nyt ole mukana.