Meren tyynnyttyä monsuunikauden jälkeen Burman sorretun rohingya-vähemmistön jäsenet ovat taas alkaneet pyrkiä huterilla veneillä Thaimaahan.

Helmikuun toisen viikon lopulla Phuketin seudulle oli rantautunut kolme venettä mukanaan 211 rohingyaa.

– Neljä venettä oli lähtenyt näitä aiemmin, mutta niistä ei ole kuultu mitään, rohingya-kansan oikeuksia puolustavan Arakan-projektin johtaja Chris Lewa kertoo.

Ja ongelmat jatkuvat, sillä Thaimaa kiistää, että islaminuskoiset rohingyat ovat pakolaisia. Heidät esitetään leveämmän leivän etsijöinä ja turvallisuusuhkana.

Vuonna 2009 maahan tulleet rohingyat viruvat yhä pidätyskeskuksissa. Thaimaa on myös estänyt YK:n pakolaisvirastoa UNHCR:ää haastattelemasta tulokkaita ja määrittelemästä näiden asemaa.

Vuonna 2008 Thaimaan armeija esti maahanpääsyn noin tuhannelta rohingyalta ja jätti heidät tiettävästi ajelehtimaan merelle.

Burman sotilasjuntta on puolestaan evännyt rohingya-vähemmistöltä jopa maan kansalaisuuden ja kaikki oikeudet. Heitä elää Arakanin osavaltiossa noin 1,5 miljoonaa, ja toinen mokoma on paennut maasta.

– Kouluttautumista ja yritystoimintaa rajoitetaan yhä, pidätykset ja kidutus ovat arkipäivää ja uskonnollinen vaino jatkuu, Lontoossa toimivan rohingya-järjestön johtaja Nurul Islam kertoo.