Lehtikuva/ Roni Rekomaa

Eduskunta hyväksyi tiistaina yksimielisesti päästökauppalain vuosiksi 2013-2020. Myös Perussuomalaisten eduskuntaryhmä oli sen takana.

Tammikuun lopussa Perussuomalaiset vaati luopumista päästökaupasta. Puolueen puheenjohtaja Timo Soini esitteli tuolloin puolueen ilmastopoliittisen vaihtoehdon, Soinin mallin, jossa hän tarjosi päästökaupan tilalle ominaispäästöjärjestelmää. Siinä saastuttajat maksavat sen mukaan, kuinka paljon niiltä tulee päästöjä.

Päästökauppaa hän piti anekauppana, jonka hän nimesi miljardiluokan huijaukseksi.

Myöhemmin kävi ilmi, että Soinin malli oli kopioitu kirjoitusvirheitä myöten Metalliliiton vuoden takaisesta lausunnosta.

”Se maksaa joka tuottaa”

Kansanedustajien keskustellessa päästölakiesityksestä edellisenä torstaina perussuomalainen ääni oli vielä Soinin linjoilla. Hallituksen esityksen palautekeskustelussa kansanedustaja Pentti Oinonen painotti, että huijarit pääsivät käsiksi päästökauppaoikeuksiin ja myydä hurauttivat niitä muutaman sadan miljoonan euron edestä ja pistivät rahat taskuunsa.

ILMOITUS

– Kyllä minun oikeustajuni sanoo niin, että ne maksavat ne päästöt, jotka niitä tuottavat. Ei tavallisella kansalla maksateta, vaan maksatetaan niitä sillä teollisuudella, joka tähän on syyllinen, hän sanoi.

”Näin paljon lunta”

Oinonen ihmetteli muiden puolueiden edustajien mielipiteitä ilmaston lämpenemisestä.

Soini taas sanoi malliaan esitellessään, että pitää vain osaa ilmastomuutoksesta ihmisen aiheuttamana, mutta uskoo, koska jotain tilanteelle pitää tehdä.

– Helsingissä ei ole kymmeniin vuosiin ollut näin paljon lunta kuin nyt on, Oinonen todisti ilmastonmuutosta vastaan.

– Talvi on vielä tulevaisuudessakin Suomessa eikä se tule koskaan jäämään taaksepäin.

Oinonen sai eduskunnassa monta suuta loksahtamaan.

– Nyt täytyy kyllä sanoa, että oli kyllä aika vastaansanomattomasti sanottu tämä edustaja Pentti Oinosen kommentti äsken. Kaikkihan nyt näkevät, että lunta on vaikka kuinka paljon, elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen ihaili.

Useiden puolueiden kansanedustajat totesivat Oinoselle, että asia ei ole ihan näin yksinkertainen.

– Miksi sataa paljon lunta? Sen takia, että ääreisilmiöt lisääntyvät, sateisuus lisääntyy talvella, vasemmiston Pentti Tiusanen sanoi. Hän muistutti myös maapallon keskilämpötilan noususta, joka näkyy esimerkiksi jäätiköiden sulamisena.

Tekeekö ilmastonmuutos hölmömmäksi?

Oinosella oli selitys edustajatovereiden puheenvuoroille.

– Galluppitulokset näköjään irrottelevat kielenkantoja, hän arvioi.

Tiusanen taas arvioi, että jos ja kun perussuomalaisilla on kannatusta, heillä on myös vastuuta.

– Ja silloin vähintä, mitä voisi edellyttää, olisi se, että puheet olisivat jollakin tavalla totuuden kanssa samalla tasolla. Tarkoitan esimerkiksi sitä, että jos sanotaan, että windfall-vero on poistettava, uraanivero on poistettava, sehän edellyttäisi, että meillä olisi sellaiset verot, mutta meillä valitettavasti ei ole, Tiusanen sivalsi.

Myös sanansa yleensä tarkkaan harkitseva SDP:n Marko Asell yltyi kommentoimaan Oinosta:

– On se kyllä erikoista, että samalla, kun ilmastonmuutos kaikkien tutkimusten mukaan etenee, myös perussuomalaisten kannatus etenee. Tekeekö siis ilmastonmuutos myös ihmiset ehkä hölmömmiksi?