Robert Seger

Teatteri Hevosenkenkä saattaa näyttämölle runollisen, filosofisen ja elämäntotuuksia viljelevän Pikku Prinssin. Tarinana Pikku Prinssi on ainakin aikuisille ja varmasti monille lapsillekin tuttu, haaste syntyykin siitä miten niin suuren tarinan saa sovitettua alle tunnin näytelmäksi?

Petteri Sallisen tiiviissä ja johdonmukaisessa ohjauksessa sovitus on onnistunut hyvin. Tarinan hyvin tuntevat paikkaavat vaistomaisesti puuttuvat kohdat, irrallista paikkaamisen tarvetta ei kuitenkaan jää.

Pikku Prinssi kritisoi aikuisten maailmaa pehmeästi, kysyvästi ja välillä jopa naivisti. Niin aikuiselle kuin lapsellekin tekee hyvää kuulla sitä kritiikkiä ja avata hetkeksi silmänsä, ehkä jopa sydämensäkin.

Pikku Prinssi kritisoi aikuisten maailmaa pehmeästi.

Lavastus
yllättää

Hienovaraisella huumorilla ryyditetty Pikku Prinssi takaa kuulija- ja katsojakunnan mielenkiinnon ylläpysymisen. Sen verran sanalliseen ilmaisuun perustuva näytelmä kuitenkin on, että ihan pienimmät eivät jaksa sitä intensiivisesti seurata.

Ei ole ensimmäinen kerta, kun Teatteri Hevosenkengän lavastus yllättää äärimmäisen positiivisesti. Oskari Löytösen suunnittelema lavastus tuo lavan keskelle tähden, jonka muuntuminen aina uudenlaiseksi tähdeksi saa lapsenkin henkäisemään ihastuksesta. Jonathan Millerin valosuunnittelu sytyttää lavastuksen elämään ja näyttää katsojilleen kaikki planeetat.

ILMOITUS

Hevosenkengässä ei yritetäkään erottaa nukkeja ja näyttelijöitä toisistaan, vaan molemmat ovat yhtälailla näkyvissä ja rooleissaan. Ratkaisu on toimiva, sillä katsojan keskittyminen ei herppaanu vaan näytelmä pysyy kokonaisuutena. Fanni Liedon ja Laura Porasen taidokkaat nuket siirtyvät tähdeltä toiselle, esitellen mitä hulluimpia aikuisia.

Pikku Prinssi on kokonaisuus, jonka eri osa-alueet kohtaavat toisensa hienosti.

Antoine de Saint-Exupéry: Pikku prinssi. Ohjaus: Petteri Sallinen. Lavastus: Oskari Löytönen. Valot: Jonathan Miller. Nuket: Fanni Lieto, Laura Poranen. Musiikki: Ari Outila. Roolissa: Anu Hälvä/Outi Haaranen, Antero Nieminen, Timo Ruuskanen. Teatteri Hevosenkenkä (Juhannusmäki, Espoo).