Koillis-Savon seutukuntaan kuuluva Juankosken kaupunki juhlii 150 vuotta sitten alkanutta kouluopetusta ja 50 vuoden ikään ehtinyttä lukiotaan ajankohtana, jolloin kunnan kouluverkko ja koulut ovat paremmassa iskussa kuin koskaan.

Juankosken kouluissa on nyt helppo hengittää. Homeongelmat ja huono sisäilma ovat mennyttä. Juantehtaan koulun peruskorjaus valmistui hiljattain, täysin uusi rakennus Ruukinkoulu luokille 7-9 sekä lukiolle otettiin käyttöön muutama vuosi sitten eikä sivutaajamien Säyneisen ja Muuruveden kouluissa ole valittamisen sijaa.

Koulu alkoi kirkosta

Aloite opetuksen aloittamisesta Juankosken ruukilla tehtiin elokuussa 1861. Opinahjoksi muotoutui muutama vuosi myöhemmin valmistunut tehtaankirkko, joka palveli osan viikosta kouluna. Paikallinen oppivelvollisuus astui voimaan 1890-luvulla, siis kolme vuosikymmentä ennen kuin maassa yleensä.

Puolen vuosisadan ikään ehtineen Juankosken lukion kuuluisin ylioppilas on Pauli Matti Juhani Leskinen eli Juice. Lukio aloitti vuonna 1961, yhteiskoulu reilut neljä vuosikymmentä aiemmin vuonna 1920.

Kouluasioita Juankoskella juhlitaan helmikuun 27. päivänä. Paikkakunnan suurinta kuuluisuutta ei juhliin ollut mahdollista saada, mutta Juicen sijasta koulujuhlissa esiintyvät niin ikään juuriltaan juankoskelaiset taiteilijat Eija Ahvo ja Kaj Chydenius.