Ville Mattila

Rauli Badding Somerjoen laulut ovat runkona Jyväskylän Kansannäyttämön uutuusnäytelmässä Pieni hetki riittänee.

Jyväskylän Kansannäyttämö on ennenkin kunnostautunut laulujen pohjalle kirjoitettujen uusien näytelmien esittäjänä. Jonakin aamuna ennen sarastusta pohjautui Juice Leskisen lauluihin ja Tuomari Nurmion laulut antoivat aiheen näytelmään Helppo on lempeä pyytää.

Kansannäyttämön musiikillisten näytelmien ohjauksesta on vastannut Jyväskylän kaupunginteatterissa leipänsä ansaitseva näyttelijä Jorma Böök. Monia muitakin juttuja Kansannäyttämölle ohjannut Böök on ollut ideointivaiheesta lähtien mukana myös Badding-produktiossa.

Vuodesta 1979 kaupunginteatterissa työskennellyt Böök on tehnyt myös ohjaustyötä harrastajateattereille kohta 30 vuoden ajan ja jaksaa aina vaan painaa.

Näytelmä ei suinkaan kerro laulaja Baddingin elämästä, vaan aivan muusta.

– Kai minä olen mies, joka ei osaa sanoa ei. Toisaalta ohjaus kiinnostaa kovasti. Jokaiselle näyttelijälle on hyväksi joskus myös ohjata. Siinä näkee omat virheensä ja pääsee näyttelemisen peruslähteille. Ja kun vielä olen tykännyt touhuta nuorten kanssa, Böök perustelee innostustaan.

Kirjoittaja omasta porukasta

Lauantaina 29. tammikuuta ensi-iltaan tulevan uutuuden käsikirjoituksesta vastaa Jyväskylän yliopiston kirjoittamisen maisteriohjelmassa opiskeleva Joni Nikkola, joka oli Nurmio-jutussa mukana näyttelijänä.

ILMOITUS

– Siinä sitten tuli Jorman kanssa puhetta, että minäkin kirjoitan, ja että voisin kokeilla myös näytelmän kirjoittamista. Jorma ehdotti, että tehtäisiin juttu Baddingin laulujen pohjalta. Minä rupesin sitten kuuntelemaan mitä kappeleita voisi ottaa mukaan, Nikkola kertoo.

Yhdessä Böök ja Nikkola valikoivat reilun tusinan verran lauluja, joihin Somerjoki on tehnyt ainakin joko sanat tai sävelen. Niiden pohjalta syntyi uusi musiikillinen näytelmä, joka ei suinkaan kerro laulaja Baddingin elämästä, vaan aivan muusta.

– Näytelmä kertoo luopumisesta, että oppii luopumaan asioista ja samalla pääsee elämässään eteenpäin, Nikkola kertoo.

Esityksessä päähenkilö käy läpi elämänsä ensimmäistä neljännestä tilanteessa, jossa yksi suhde on päättynyt ja uusi suhde on orastamassa Facebookin kautta. Kun vanhaa ei saa enää korjatuksi, edessä on uusi alku.

Uusi puheenjohtaja aloitti

Vuodesta 1956 alkaen toimineen Jyväskylän Kansannäyttämön uutena puheenjohtajana aloitti vuoden alusta kulttuurituottaja Pirta Laaksonen, joka palasi kotikaupunkiinsa toimittuaan Helsingissä kansainvälisessä taidekeskus Kassandrassa. Laaksonen on aiemminkin ollut mukana Kansannäyttämön esityksissä, ja näyttelee myös uutuusnäytelmässä.

Laaksonen mukaan Kansannäyttämön toiminnassa on mukana hyvin monenlaista väkeä.

– Aika pienestäkin lähdetään mukaan, kun meillä pyörii täällä omat lasten teatterikerhot. Opiskelijoita on aika paljon. Uudet tulevat usein kavereiden kautta Ja sitten meillä on sellaisia, jotka ovat toimineet täällä melkein koko ikänsä. Hienoa, että meillä on niin eri-ikäisiä ihmisiä, Laaksonen kertoo.

Kuta kuikin jokaiseen produktioon tulee aina myös joitakin aivan uusia ihmisiä.

– Onhan heitä tässäkin jutussa. Se on hyvä, että nykyään ihmiset liikkuvat Jyväskylässä harrastajateatterista toiseen. Olen itsekin ollut Kansannäyttämön lisäksi mukana myös Huoneteatterissa ja Pahnanpohjimmaisissa, Laaksonen kertoo.

Teatterit yhteistyössä

Jyväskylän harrastajateatterit tekevät tiiviisti yhteistyötä, eikä naapureihin suhtauduta enää mitenkään mustasukkaisesti. Pirta Laaksosen mukaan tämä on osaltaan ollut nostamassa Jyväskylän harrastajateatterin tasoa.

Tragikoomiseksi luonnehditun Pieni hetki riittänee –näytelmän rooleissa ovat Laaksosen lisäksi Pekka Ahonen, Vesa Partanen, Henna Pekkonen, Liisi Seppälä, Eeva Sutinen ja Sami Valkonen.

Ville Lahtisen tuottaman esityksen puvustaa Päivi Lukkarinen, koreografioista vastaa Neija Välilä ja valoista sekä äänistä Joni Mansikkamaa ja Jukka Väisänen.

Näytelmässä on myös ilmielävä orkesteri, jossa soittavat Dave Klas, Joni Pääkkö, Jukka Riikonen ja Eero Vehniäinen.

Pieni hetki riittänee -näytelmän ensi-ilta lauantaina 29. tammikuuta 2011 klo 19 Teatteri Miilussa, Sammonkatu 7, Jyväskylä.