UP/Mika Peltonen

Vanhan kännykän saa halvalla, mutta sitä ei välttämättä osteta

Hintojen nousu on kiihtymässä selvästi. Viime vuonna kuluttajahinnat nousivat Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksin mukaan keskimäärin vain 1,2 prosenttia, mutta suunta oli loppuvuotta kohti selvästi ylöspäin.

Vielä alkuvuodesta hintojen vuosimuutos oli lähellä nollaa, mutta lokakuusta eteenpäin jo yli kahden. Joulukuussa hinnat nousivat edelliseen vuoteen verrattuna 2,9 prosenttia.

Ruuan hinnan alennus syöty

Osasyy inflaation kiihtymiseen oli siinä, että lokakuussa loppui edellisenä syksynä toteutetun elintarvikkeiden arvonlisäveron alennuksen vaikutus. Viime heinäkuussa taas kaikkia arvonlisäveroprosentteja nostettiin yhdellä prosenttiyksiköllä ja samalla laskettiin ravintolaruuan arvonlisävero 13 prosenttiin.

Elintarvikkeiden hinnat olivatkin vielä lokakuuhun saakka keskimärin vajaat kuusi prosenttia alempana kuin viime vuonna. Loka-joulukuussa taas elintarvikkeiden hintaindeksi oli pari prosenttia viimevuotista korkeammalla.

Elintarvikkeiden hintakehityksessä on kuitenkin suuria vaihteluja. Kahvi maksoi joulukuussa jopa viidenneksen enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Tuoreesta kalasta sai maksaa toistakymmentä prosenttia enemmän, lohesta jopa 30 prosenttia. Vihannesten hinnat olivat nousseet keskimäärin kymmenen prosenttia, banaanien jopa neljänneksen.

Vaatteiden hintakehitys on ollut maltillista, vaikka kenkien hinnat ovatkin nousseet hieman yleistä inflaatiota enemmän.

ILMOITUS

Asumiskustannukset nousussa

Asumisen kustannukset olivat joulukuussa viisi prosenttia edellisvuotista korkeammat. Omistusasuntojen hinnat olivat nousseet kahdeksan prosenttia. Asuntolainojen keskikorko sen sijaan oli edelleen kuutisen prosenttia alempi kuin viime vuonna. Uusien asuntolainojen keskikorko oli marraskuussa kaksi prosentin kymmenystä korkeampi kuin edellisvuonna. Tänä vuonna korot todennäköisesti nousevat edelleen.

Sen sijaan muut asumisen kustannukset olivat nousseet selvästi enemmän. Lämmittämiseen käytetty kevyt polttoöljy maksoi puolta enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Sähkön hinta oli noussut yhdeksän prosenttia, hoitovastikkeet, vesimaksut ja jätteiden kuljetus viisi prosenttia.

Vuoden alusta voimaan astunut energiaverojen korotus nostaa sähkölaskua tänä vuonna eivätkä muutkaan asumisen kustannukset laskussa ole.

Diesel on arvokasta ainetta

Liikennemenojen hinnat nousivat keskimäärin viisi prosenttia. Mutta diesel maksoi joulukuussa lähes neljänneksen enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Bensiinin hinta oli ”vain” 13 prosenttia korkeammalla.

Juna- ja linja-automatkojen hinnat nousivat hieman enemmän kuin keskimääräinen inflaatio. Mutta vastineeksi pääsi lentämään ulkomaille halvemmalla. Lentolippujen hinnat Euroopan ulkopuolelle olivat lähes kolmanneksen halvempia kuin edellisvuoden joulukuussa.

Kaukomaille suuntautuvien valmismatkojen hinnatkin olivat laskeneet lähes yhdeksän prosenttia, kotimaan matkojen hinnat sen sijaan nousseet saman verran.

Vanhaa saisi halvalla

Kodinkoneissa ja -elektroniikassa hintaindeksit vievät helposti harhaan. Kun tekninen kehitys on nopeaa, saman tuotteen hinnan vertaaminen vuoden takaiseen hintaan ei paljoa kerro. Esimerkiksi digikameroiden ja tietokoneiden hinnat ovat kuluttajahintaindeksin mukaan puolittuneet viidessä vuodessa.

Mutta markkinoille on tullut samaan aikaan uudempia malleja, joiden hienouksista saa maksaa vähän enemmän. Ihmisten näihin laitteisiin käyttämä rahamäärä ei ole laskenut samalla tavalla kuin keskimääräinen hintataso.