Terveydenhuollon ulkoistaminen yksityisille yrityksille on Pirkanmaan Vasemmiston puheenjohtajan Jouni Sirenin mukaan keskeytettävä välittömästi potilasturvallisuuden varmistamiseksi.

Hän vaatii selviä pelisääntöjä ja kunnollista valvontamekanismia terveyspalveluita tuottaville yrityksille. Vain siten voidaan turvata terveyspalveluiden laatu.

Siren viittaa syksyn ja talven kokemuksiin Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa. Ne osoittavat, että yksityinen voitontavoittelu uhkaa potilasturvallisuutta.

Tampereella Attendo MedOnen pitämän Hatanpään sairaalan osasto U3:n työntekijät ovat raportoineet liian vähäisestä henkilökuntamäärästä, puutteellisesta varustelusta ja lääkkeiden jakeluvirheistä.

Akaan seudun ambulanssipalveluja tuottava Med Group pyrki puolestaan säästämään potilaiden suonensisäisistä lääkkeistä.

ILMOITUS

Viimeisin tapaus on Jämsästä, jossa yksityisen Jokilaakson sairaalan sappileikkaukset on lukuisten leikkauskomplikaatioiden vuoksi keskeytetty.

Työntekijöiden asema ja hyvinvointi terveysyrityksissä ei aina kestä päivän valoa. Hatanpään sairaalan osasto U3:n puutteista kertoneet työntekijät yritettiin vaientaa. Nokialla Attendo MedOnen palvelutalo Vastamajan pääluottamusmies irtisanottiin hyvin epäilyttävällä tavalla.

Sirenin mukaan sekä potilaiden, henkilökunnan että veromaksajien edut vaativat, että yksityinen terveydenhuoltobisnes on otettava erityistarkkailuun.

– Niin Tampereen Koukkuniemen vanhainkodin yhtiöittäminen kuin muutkin yksityistämis- ja ulkoistamistoimet on jäädytettävä ainakin siksi, kunnes yksityisiltä hankittaville terveydenhuoltopalveluille on luotu selvät laatukriteerit ja tiukka valvontajärjestelmä, toteaa Siren.