Jarmo Lintunen

Koomisiin rooleihin ajautuva näyttelijä Aku Hirviniemi on ollut koomikko lapsesta lähtien. Pienenä hän hauskuutti isompien sisarusten kaveripiiriä. Sisaruksia se ei huvittanut.

Julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä 19.3.2010

Riihimäkeläisessä omakotitalossa vastaan tulee väsyneen näköinen nuori mies, vaikka maanantai on jo iltapäivässä. Viikonloppuna oli juontokeikka ja kännykkä pukkaa uusia tarjouksia. Edellisellä viikolla autokauppiaskin neuvoi takomaan niin kauan kuin rauta on kuumaa.

Syy näyttelijä Aku Hirviniemen, 26, kiireisiin on television maaginen voima. MTV3:n lauantai-iltojen Putous-viihdeohjelman parodiseksi tarkoitettu kilpailu vuoden parhaasta sketsihahmosta otettiinkin tosissaan. Hirviniemen Marja Tyrni, klassinen naiseksi pukeutunut mies, vei voiton ja nyt kaikki haluavat kuulla Marja Tyrnin hokevan, että ”Suut makiaks´.”

On tällainen koominen pärstä ja näyttämölläkin koominen rytmi.

– Minua pyydetään kuin Idols-tähteä kaiken maailman nuoriso-ohjelmiin ja kissanristiäisiin, Hirviniemi kertoo kännykkää hiljentäessään.

Suurin hullunmylly pysähtyy jo keikkamyyjään. Aku Hirviniemi ei ole niin perso rahalle, että uhraisi sen vuoksi mielenrauhansa.

ILMOITUS

– Jos ottaisi jokaisen keikan, saisi olla koko ajan jossain esiintymässä. Luulen, että itseltäni loppuisi nautinto ensimmäisen viikon jälkeen. Harvakseltaan on ihan hauska lyödä peruukki päähän.

Aku Hirviniemi suostuu esiintymään roolihahmona, jos hinnoista sovitaan.

– Mutta Marja ei ole mikään halpa vosu, Hirviniemi varoittaa.

Juuri niitä Hirviniemiä

Aku Hirviniemi on juuri niitä Riihimäen Hirviniemiä, joista Viikkolehdessä on kerrottu ennenkin. Edellisellä vaalikaudella Riihimäen Vasemmistoliiton nelihenkisestä valtuustoryhmästä kolme oli Hirviniemen perheestä ja varavaltuutettu Nina Lahtinen heidän miniänsä.

Nyt viimeisillään raskaana oleva Nina Lahtinen, Aku Hirviniemen avovaimo, tekee lähtöä töihin ja samaan aikaan paikalle saapuu Akun isosisko Aino-Kaisa Pekonen, Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu. Nyt valtuustoryhmän kuudesta jäsenestä neljä kuuluu Hirviniemen klaaniin, kun Erja ja Rauli Hirviniemen lisäksi myös Nina Lahtinen meni viime vaaleissa läpi.

Ammatin alkeet jo teinipoikana

Aku Hirviniemeä sen sijaan ei tunneta politiikasta, vaan hän on parina viime vuonna tullut tutuksi näyttelijänä televisiossa ja teattereissa. Ryhmäteatterin Tuntemattomassa sotilaassa hän esitti Hietasta ja televisiossa hänet nähtiin ennen Putousta Presidentin kanslian autonkuljettaja Illuna.

Aku Hirviniemi esiintyi Riihimäen nuorisoteatterissa ensi kerran 11-vuotiaana ja vain vähän myöhemmin hän jo teki keikkoja kaverinsa Janne Katajan kanssa. Tehtiin Veljespari Liikanen -showta ja esiinnyttiin lastentaikureina. Oltiin myös Tauno ja Martta, mutta silloin naiseksi pukeutui Kataja. Aku teki jo 14-vuotiaana keikkoja.

– Se oli sellaista heittäytymistä ja häpeän riman laskemista, Aku Hirviniemi sanoo ensimmäisestä ”teatterikoulustaan.”

Koominen pärstä, koominen rytmi

Koomikkona hän aloitti ja koomikoksi itsensä kokee. Tuntemattomassa sotilaassa häntä kaavailtiin myös Lahtiseksi, mutta Aku Hirviniemi sanoo, ettei haluaisi esittää ihmistä, joka on koko ajan vihainen. Säksättävä Hietanen oli paljon omempi rooli.

– Olen minä koomisesti virittynyt. On tällainen koominen pärstä ja näyttämölläkin koominen rytmi, Hirviniemi myöntää.

Teatterikoulussa näyttelijäntyön professori Vesa Vierikko piti puhuttelunkin siitä, että pitääkö joka rooliin ängetä komediaa. Niinpä Teatterikoulun Frank Wedekindin Lulussa hän oli traagisesti itsemurhaan päätyvä taidemaalari. Mutta kaksoisroolissa hän oli samassa näytelmässä myös näyttämöllä hetken pyörähtänyt koominen hovimestari.

– Kaikki palaute siitä esityksestä liittyi hovimestariin. Sydänverellä raastamaani taidemaalaria ei muistanut kukaan.

Pikkuveli varasti shown

Neljä vuotta vanhempi Aino-Kaisa Pekonen muistaa pikkuveljen olleen koomikko lapsesta saakka.

– Ärsytykseen asti. Akulla ei oikein ollut ikäistään seuraa. Kun minulla oli kavereita, Aku ajautui aina hauskuuttamaan. Kaikki kaverit nauroivat, mutta voit kuvitella, että isosiskosta se ei ollut huvittavaa.

– Muistan kyllä, että minut ajettiin aina pois, Aku murahtaa.

Pikkumiehen omatekoinen stand up -komiikka varasti päähuomion myös Aino-Kaisan rippijuhlissa. Aku oli silloin kymmenvuotias.

Nelikymppiseksi alkoholistiksi

Se ensimmäinen näytelmä oli muuten Kuunpoika, jossa kolmoisroolin tehnyt Aku Hirviniemi joutui tanssimaankin tongalaisena viidakkopoikana. Kaislahameessa.

Aino-Kaisa Pekonen muistelee äidin velvoittaneen isommat sisarukset, heillä on vielä vanhempi veli, katsomaan näytelmää sillä puheella, että jos Akusta tulee maailmantähti, niin onhan se ihan ensimmäinen esiintyminen nähtävä.

Aino-Kaisa kertoo nähneensä suurimman osan Akun näytelmistä. Aku taas arvelee nähneensä Aino-Kaisan kerran pitämässä poliittista puhetta. Tämä tapahtui Tampereella piirikokouksessa, johon silloin Tampereen Työväen Teatterissa näytellyt Aku tuli kuuntelemaan siskoaan.

Aku Hirviniemi ei muista, minkä palautteen antoi. Poliittista esiintymistä hän pitää vaikeampana kuin omaa työtään. Näyttelijällä on suojamuuri edessään ja hän voi vedota, että teksti on jonkun toisen kirjoittamaa.

Seuraavaksi Aku Hirviniemi nousee lavalle Hämeenlinnan teatterin uuden Verkatehtaan näyttämön avajaisissa syksyllä. Silloin hän esittää 12-vuotiasta painijaa.

Ylen Kotikatsomossa Hirviniemi näyttelee transvestiittia 29.3. nähtävässä Elias Koskimiehen mustassa komediassa Päivät kuin unta. Syksyllä on tulossa Matti Ijäksen uusin ohjaus, Petri Tammisen romaaniin pohjautuva Enon opetukset, jossa Aku Hirviniemi on se alkoholisoituva eno.

– Yritän tässä rappioittaa itseni huhtikuulle, kun pitäisi näytellä nelikymppistä alkoholistia. Se on aika traaginen rooli. On siinä komediaakin, mutta Ijäksen tyyliin lakonista.

Kahden tv-elokuvan välissä Aku Hirviniemi esiintyy elävänä yhdessä Janne Katajan kanssa ainakin kerran. He juontavat Vasemmistoliiton puoluekokouksen iltajuhlan.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!