Vuodenvaihteessa julkaistu maakunnallinen gallup antaa Keski-Suomen vasemmistoliiton väelle lisäuskoa siihen, että kansanedustajan paikka kyetään säilyttämään myös kevään eduskuntavaaleissa.

Sanomalehti Keskisuomalaisen Tietoykkönen Oy:llä teettämän gallupin mukaan Vasemmistoliiton kannatus Keski-Suomen vaalipiirissä oli 7,2 prosenttia ja vihreiden 6,7 prosenttia, vaikka Keskisuomalainen on jo useiden vaalien edellä toitottanut Vasemmistoliiton menettävän paikkansa vihreille.

Tietoykkösen vaalikyselyn mukaan perussuomalaiset saisivat Keski-Suomesta uutena puolueena jopa kaksi paikkaa. Keskusta puolestaan menettäisi neljännen paikkansa ja sosialidemokraatit kolmannen paikkansa.

Keski-Suomen Vasemmistoliiton puheenjohtajan Jarmo Ritasen mukaan vihreät ja Vasemmistoliitto muodostavat vaalipiirissä tasapäisen kilpailijaparin. Puolueet jopa kalastelevat osittain samoilla vesillä, varsinkin nuoremman polven äänistä.

Vihreät näyttävät paikkansa

Punavihreän äänestäjäkunnan osalta tilannetta selkiinnytti se, että vihreät tunnusti maakuntatasolla väriään ja muodosti Keski-Suomen maakuntaliiton hallituksessa yhteisen ryhmän kokoomuksen kanssa.

ILMOITUS

Viimeisin gallup antaa Ritasen mukaan potkua Vasemmistoliiton vaalityöhön.

– Gallupin mukaan keskusta ja sosialidemokraatit näyttävät olevan menettämässä kannatustaan Keski-Suomessa. Myöskään kokoomus ei näillä prosenttiluvuilla saisi himoitsemaansa toista kansanedustajan paikkaa. Perussuomalaiset on edelleen vähän arvoitus, sillä vaaleihin on sentään vieläkin aikaa.

Vasemmistoliiton tavoite kansanedustajapaikan säilyttämisestä on Ritasen mielestä realistinen, mutta vaatii työtä viimeisen äänestyspäivän iltaan saakka.

– Gallupit ovat hyödyllisiä väliaikatiedotuksia, joita kannattaa kuunnella tarkalla korvalla, mutta vaalitulos ratkeaa kuitenkin vasta 17.huhtikuuta illalla vaalihuoneistojen sulkeuduttua. Ratkaisevat kamppailut käydään huhtikuun alkuviikkoina, mutta liikkeelle on syytä lähteä nyt jo hyvissä ajoin.

Vasemmistoliitolla on Keski-Suomessa vielä yksi paikka ehdokaslistalla täyttämättä. Asia ratkennee aivan lähiviikkoina.