Lehtikuva/ Pekka Sakki

Suurikaan määrä psykiatreja ei riitä, kun mielenterveystyössä joudutaan panostamaan raskaampiin keinoihin sen vuoksi, että säästetään ennaltaehkäisyssä.

Näin toteaa professori Vappu Taipale, joka saa tänä vuonna Pohjolan ja Suomi-yhtiön lääketieteen palkinnon ansiokkaasta ja pitkäjänteisestä työstään suomalaisten lasten mielenterveyden edistämisessä. Palkinto on suuruudeltaan 20 000 euroa. Sen saajan valitsee Suomen Lääketieteen Säätiö.

– Suomessa on WHO Euron selvityksen mukaan Sveitsin jälkeen eniten psykiatreja ja lastenpsykiatreja Euroopassa, Vappu Taipale toteaa.

Miksi heitä siten on aina vain liian vähän? Kyse on siitä, mihin työpanos sijoitetaan.

Taipaleen mielestä Suomessa on menty taaksepäin siitä 70-luvun terveyspolitiikan rakenteellisesta ajatuksesta, että ongelmien ennaltaehkäisyyn tulee panostaa. Vielä 90-luvun laman aikanakin taisteltiin ehkäisevän hoidon säilyttämiseksi neuvoloissa, kouluissa ja oppilaitoksissa.

Lääketieteen tohtori ja lasten- ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri Vappu Taipaleella on vuosikymmenten asiantuntemus mielenterveyden alalta ja hän on merkittävä sosiaali- ja terveyspoliittinen vaikuttaja sekä kotimaassa että kansainvälisesti, muun muassa YK:ssa ja EU:ssa.Taipale on toiminut professorina, ministerinä ja pääjohtajana Sosiaalihallituksessa ja Stakesissa, josta hän jäi eläkkeelle 2008.

ILMOITUS

Tavallinen arki ratkaisee

Viime vuosina Taipale on toiminut paljon ikääntymiseen liittyvien asioiden parissa sekä kotimaassa että kansainvälisesti ja kantaa nyt erityistä huolta ikäihmisten asemasta. Hänen mielestään vanhojen ihmisten on otettava oma paikkansa yhteiskunnassa. Heidän itsenäistä selviämistään täytyy myös tukea mahdollisimman pitkään. Tarjolla pitää olla hyvää laitoshoitoa sitten, kun sitä tarvitaan.

Hänen mukaansa yhteiskunnan suuria ongelmia ovat asenteet vanhuutta kohtaan: kukaan ei halua tulla vanhaksi, koska vanhuus on häpeä.

– Tämä näkyy mm. siinä, että markkinoilla ei ole tarpeeksi vanhoille ihmisille sopivia tuotteita. Teknologia ei edisty, koska firmoja ei kiinnosta kehittää tällaisia tavaroita. Turvarannekkeetkin ovat olleet viimeiset 20 vuotta samanlaisia.

– Kuva vanhoista ihmisistä on vääristynyt. Sitä dominoivat kustannukset, sairaudet, onnettomuudet, lääkkeet. Kuitenkin yli 80 prosenttia vanhoista on omilla jaloillaan käveleviä, reippaita ihmisiä, Taipale korostaa.

Taipaleelle on muodostunut luja luottamus arkipäivään, sen pieniin myönteisiin asioihin, arjen kokemuksiin. Mielenterveys on kuin uusiutuva luonnonvara. Se uusiutuu ja kuluu joka päivä. Arki on ykkösasia kaikenikäisten mielenterveyden edistämisessä.

Lasten köyhyyden lisääntyminen huolestuttaa

Taipale kaipaa lisää sosiaalista oikeudenmukaisuutta.

– Kymmenen viime vuoden aikana köyhissä talouksissa elävien lasten osuus on noussut huolestuttavasti, lasten köyhyys on ajoin suurempi kuin väestön keskimäärin. Olemme palanneet neljänkymmenen vuoden takaiseen sosiaaliseen eriarvoisuuteen.

Suurin osa lapsista selviytyy huonoistakin oloista, muuten ihmiskunta olisi jo hävinnyt. Lapsen sitkeys ja kestävyys kantavat, kunhan hänellä on joku, joka välittää, sekä myönteinen kokemus omasta pärjäämisestään.