Jarkko Mänttäri

Lahti ja Tampere ovat viime vuoden tapaan suurten kaupunkien työttömyystilaston kärjessä. Erityisesti telakan vaikeudet nostivat Turun kyseenalaiseen kärkikolmikkoon.

Pori, Lahti ja Jyväskylä keikkuivat 1990-luvun lamavuosista lähtien suurten kaupunkien työttömyystilaston kärjessä vuodesta toiseen.

Kaikkein synkimmät luvut kirjattiin vuoteen 2006 asti Porissa, kunnes seuraavana vuonna Jyväskylä tuli jakamaan kärkisijaa. Pahimmillaan työttömyysaste pysytteli Porissa lamavuosina 25 prosentin tienoilla.

Toissa vuoden lopulla Jyväskylä ja Lahti pitivät vähemmän haluttua kärkisijaa ja Pori oli vasta neljäntenä kun Oulu joutui menemään ohi.

Yli vuosikymmenen ajan tapahtunut myönteinen kehitys kääntyi toissa vuonna lievästi miinukselle Turussa, Tampereella, Oulussa ja Lahdessa. Vuoden 2009 aikana työttömyysluvut synkkenivät eniten Lahdessa, Tampereella ja Turussa.

Tämänkertainen taantuma näyttää jääneen ainakin suurimpien kaupunkien työttömyyslukujen valossa varsin lyhyeksi, sillä päättymässä olevan vuoden aikana työtilanne on korjaantunut kaikissa suurimmissa kaupungeissa, joskin Turussa vain yhden kymmenyksen verran.

Suurimpien kaupunkien työttömyyskehityksestä enemmän 31.12.2010 ilmestyneessä Viikkolehdessä.