Lehtikuva/ Mikko Stig

Osa vastauslähetyskuoressa postitetuista työttömyysajan ilmoituksista matkaa ensi vuonna Kelaan kaksi työpäivää nykyisen yhden sijaan.

Itella keskittää vuoden vaihteessa Kelan vastauslähetysten käsittelyn neljälle paikkakunnalle Suomessa. Muutos pidentää vastauslähetysten kulkunopeuden kahteen päivään seuraavissa vakuutuspiireissä: Turku, Varsinais-Suomi, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Etelä-Karjala.

Vuosittain asiakkaat lähettävät noin kaksi miljoonaa vastauslähetystä Kelaan. Hakemuksen postittaminen vastauslähetyskuoressa on asiakkaalle maksutonta. Palautuskuoria lähetetään asiakkaille hakemuslomakkeiden mukana ja niitä on jaossa Kelan toimistoissa.

Kelan palautuskuoria käyttävät esimerkiksi työttömät työnhakijat, jotka lähettävät Kelaan neljän viikon välein työttömyysajan ilmoituksen (TT2). Sen perusteella Kela maksaa työmarkkinatuen tai peruspäivärahan seuraavan maksujakson.

Jos työttömyysajan ilmoituksen tulo Kelaan kestää päivän kauemmin, myös rahantulo asiakkaan tilille kestää päivän pidempään.

Helpommin verkon kautta

Kelasta muistutetaan, että työttömyysajan ilmoituksen voi tehdä kätevästi myös verkossa Kelan asiointipalvelussa. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla.

Verkkopalvelussa asiakas ei ole riippuvainen postinkulun nopeudesta. Jos ilmoitusjakso päättyy maanantaina, työttömyysajan ilmoituksen voi tehdä aikaisintaan tiistaina. Jos kaikki on kunnossa, Kela maksaa tuen saman tien ja rahat ovat asiakkaan tilillä torstaina.