Birgitta Suorsa

Viikon kysymys

Vuoden vaihtuessa ihmiset haluavat muistaa läheisiään. Hyvän uuden vuoden toivotusten lisäksi matkapuhelimella lähetetään kuvia juhlinnasta.

Miten paljon kuvaviestit kuormittavat verkkoa, osastopäällikkö Antti Jokinen DNA:n tekniikan yksiköstä?

– Teksti- ja multimediaviestien määrä on viisinkertainen normaaliin verraten, jouluna se oli kolminkertainen. Suomessa asuu kuitenkin verrattain vähän väkeä, että tekniikka kestää. Meillä on matkapuhelinasiakkaita 2,1 miljoonaa.

Mitä kannattaa muistaa kuvia ja multimediaa lähetettäessä?

– Valokuvaamisessa kannattaa ottaa hyvin valaistu kuva, että siitä saa selvää, koska kännyköissä on isoja eroja. Multimediaviesti on ollut olemassa kohta kymmenen vuotta, mutta vanhemmissa puhelimessa kuva saattaa näkyä tuhruna, vaikka lähettäjäpäässä se olisi hieno. Kun vielä suhteellisen selvä ja hyvä kuvaaja on kuvaamassa, kuvista tulee hyviä.

ILMOITUS

Meneekö viesti varmasti perille?

– Iso osa viesteistä menee perille. Viesti säilyy keskuksessa viikon. Sinä aikana viesti toimitetaan perille. Jos vastaanottajalla on kännykkä sammuksissa, hän saa viestin avattuaan puhelimen. Mikäli viive vierähtää viikkoa pidemmäksi, viesti katoaa.

– Kännykän asetusten pitää olla oikein. Yleisin pettymyksen syy on, että multimediaviestiominaisuutta ei ole käytetty eikä asetuksia ole laitettu oikein.

Kestävätkö matkapuhelinverkot äkillisen kuorman, viestintäverkkoasiantuntija Pekka Sillanmäki Viestintävirastosta?

– Verkot kaatuvat äärimmäisen harvoin eivätkä juuri koskaan kokonaan. Yksittäisiä tukiasemia voi olla alhaalla. Joskus takavuosina tekstiviestien lähettämisessä oli ongelmia, mutta ei enää. Ongelmiin osataan varautua. Pientä aavistuksenomaista viivettä voi tietysti esiintyä.

Kuinka usein teleoperaattorit ilmoittavat Viestintävirastolle merkittävistä vika- ja häiriötilanteista?

– Kaikki vikailmoitukset tulevat meille. Niitä on jonkin verran. Viime kesän myrskyt aiheuttivat vikoja aika paljon.

– Meillä on kolme eri verkkoa. Jos vika on yhdessä verkossa, se koskee vain osaa tilaajista. Äärimmäisen harvoin viat ovat vakavia, yleensä ne koskevat vain jotain verkon osaa.

Haittaako lumi tukiasemia?

– Ongelmana ovat sähkökatkokset. Jos lumi katkaisee sähköt, yksittäinen tukiasema kestää noin kolme tuntia varmistuksen turvin. Sen jälkeen tukiasema menee pimeäksi, jollei sähköä saada. Sähköyhtiöiden asia on huolehtia sähkönsaannista. Viime kesänä yksittäisissä tapauksissa sähkön palauttaminen kesti aika pitkäänkin.