Kuuban oma nettisanakirja tarjoaa espanjantaitoisille kuubalaisen näkökulman tiedon valtatielle.

Kuuba julkaisi tiistaina oman vastineensa suositulle nettitietosanakirja Wikipedialle. Uusi EcuRed-sivusto tarjosi avauspäivänä 19 345 artikkelia, josta määrä oli torstai-iltapäivään mennessä kasvanut runsaalla 350:llä.

EcuRedin mukaan sen päämääränä on ”tiedon kokoaminen ja kehittäminen, ei voittoa tuottavin vaan demokraattisin päämäärin, dekolonisaation näkökulmasta”. Sivusto haluaa ”luoda ja levittää tietoa Kuubasta ja maailmasta kaikilta ja kaikille”.

Pelkästään espanjankielisenä julkaistava EcuRed on ulkonäöltään lähes identtinen Wikipedian kanssa.

EcuRed kutsuu netin käyttäjiä avustamaan uusien artikkelien laatimisessa ja vanhojen parantamisessa. Suoralta kädeltä ei sivuilta näy, miten artikkeliehdotukset tarkastetaan.

Vuonna 2001 perustettu Wikipedia aloitti sillä periaatteella, että sen artikkelit ovat vapaasti muokattavissa. Sittemmin se on asettanut rajoituksia parin tuhannen erityisen kiistanalaisen artikkelin muokkaamiselle.

ILMOITUS

Wikipedian eri kielisistä versioista laajin on englanninkielinen, jossa on tällä hetkellä 3,5 miljoonaa artikkelia. Espanjankielisessä Wikipediassa on 682 000 artikkelia.

EcuRedin kieli on värikkäämpää kuin Wikipediassa. Esimerkiksi näin: ”Yhdysvaltain johtajat ovat katsoneet Kuubaa niin kuin ne, jotka ihailevat kaunista hedelmää odottaen sen putoavan käsiinsä”.

EcuRedin päivän artikkeli on torstaina Ranska. Päivän uutinen kertoo pari viikkoa sitten Kuubassa tapahtuneen lento-onnettomuuden tutkimuskomission havainnoista. Päivän kuriositeettina on kidutusmuseo Espanjan Santanderissa.

EcuRed löytyy osoitteessa www.ecured.cu/index.php/P%C3%A1gina_Principal