Lehtikuva/ JONATHAN NACKSTRAND

Kansainvälinen terrorismi saapui lauantaina Pohjolaan, jos se ei siellä vielä ollut. Tukholman itsemurhaisku särki lopullisesti mielikuvan rauhallisesta lintukodosta. Tukholman itsemurhapommittaja halusi todennäköisesti aiheuttaa niin paljon tuhoa kuin mahdollista. Hän kuitenkin – onneksi – epäonnistui aikeissaan, kun räjähteet laukesivat ilmeisesti vahingossa.

Tuhoa ja ihmisuhreja tavoittelevat terroristit eivät etukäteen ilmaise, missä aikovat seuraavan kerran iskeä. Siksi terrorismin vastainen taistelu on vaikeaa. Selkeät taistelurintamat ja ”sodan pelisäännöt” puuttuvat.

Pelko on yksi terroristien aseista. Vaikka Tukholmassa iskenyt terroristi epäonnistui päätavoitteessaan, niin pelon ilmapiirin lisäämisessä hän onnistui ja se oli yksi teon vaikuttamistakin. Jos terroristi pystyy iskemään kenenkään estämättä Tukholman keskustassa, niin miksi ei sitten jossakin muuallakin, vaikkapa Helsingissä?

Presidentti Tarja Halonenkin totesi terroritekoa maanantaina kommentoidessaan, ettei Suomessakaan pidä tuudittautua siihen ajatukseen, ettei vastaavaa voisi meillä tapahtua.

Mikään ei viittaa siihen, että jokin isku uhkaisi juuri nyt Suomea. Tuskin maamme on ensimmäisiä ”maaleja” terroristien kartalla, mutta täysin varmoja siitä emme voi olla.

Tukholman isku lisännee varautumista myös Suomessakin ja mahdollisesti muun muassa turvatoimia tehostetaan, mikä saattaa vaikuttaa tavalla tai toisella suomalaisten jokapäiväiseen elämään. Kun turvatoimia kiristetään, tarkkailua ja yleistä valvontaa tehostetaan, niin tässä toiminnassa voidaan herkästi järkyttää demokraattisen yhteiskunnan perusrakenteita.

Toivoa sopii, etteivät pelko ja kyräily myrkytä Ruotsin tai Suomenkaan sisäistä ilmapiiriä ja johda muun muassa muukalaisvihamielisyyden kasvuun. Suomen muslimiyhteisö tuomitsi heti jyrkästi terroriteon. Yhden ääriaineksiin kuuluvan terroristin toiminnan vuoksi ei missään nimessä saa leimata kaikkia muslimeja.