sirpa koskinen

Punkalaitumen vastaanottokeskuksessa työskentelevä Kaisa Hyyti-Suojanen ei hyväksy, että turvapaikan saaneita maahanmuuttajia pidetään vain rasitteena kunnille. Suojasen mielestä heidät pitäisi nähdä resurssina. Punkalaitumella on halukkuutta auttaa turvapaikan hakijoita ja saajia.

Suomen Punaisen Ristin hallinnoimassa vastaanottokeskuksessa toimii ryhmäkoti lapsille, tukiasunnot 16–18-vuotiaille ja perheille tarkoitettu perhekoti. Yksinäisiä miehille keskuksessa ei ole paikkoja. Kansallisuuksia keskuksessa on yli kymmenen.

Yksi keskuksen asukkaista on Somaliasta pari vuotta sitten Suomeen saapunut Farhia Abdi. Hän on saanut jo kaksi kielteistä ratkaisua turvapaikkahakemukseensa. Nyt hän odottaa taas päätöstä uuteen valitukseensa.

– Elämä vastaanottokeskuksessa on tosi vaikeaa, hän sanoo.

Elämä sinänsä, lääkäripalvelut ja muut, on Abdin mukaan kyllä kunnossa. Ja 16-vuotiaan Koosh-pojan koulu on mennyt hienosti, minkä vuoksi Abdi kiittelee kuntaa koulupaikasta.

– Odottaminen on kaikkein vaikeinta, hän täsmentää. Epävarmuus tulevasta aiheuttaa stressiä, hän kertoo ja esittelee huonetta, jossa hän asuu poikansa kanssa. Huonekaluja ei juurikaan ole. Kauniilla kankailla Abdi on saanut huoneeseen viihtyisyyttä.

Asiasta lisää perjantaina 10.12.2010 ilmestyneessä Viikkolehdessä.