Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki pitää valtionvarainministeriön laskelmia kestävyysvajeesta ylimitoitettuna. Hänen mukaansa edellisten hallitusten rikkaita suosinut veronalennuspolitiikka on kuitenkin väistämättä luonut useiden miljardien vajeen valtiontalouteen.

– Veroja on alennettu nykyisen ja edellisen hallituksen aikana yli kuusi miljardilla, eli saman verran kuin ministeriö esittää tarvittavan leikkauksia ja veronkorotuksia seuraavalle hallituskaudelle.

Vasemmisto ei Arhinmäen mukaan hyväksy kestävyysvajeen varjolla suunniteltuja leikkauksia palveluihin ja perusturvaan.

– Veronkorotukset on kohdistettava niille, joilla on eniten veronmaksukykyä. Vaatimuksemme pääomatulojen progressiivisesta verottamisesta, kaikkien osinkotulojen verottamisesta, suurituloisten verotuksen kiristämisestä ja verovähennysviidakon läpikäymisestä ovat oikeudenmukaisia tapoja kuroa kestävyysvaje umpeen.

Harmaan talouden kitkeminen kärkihankkeeksi

Kontulassa lauantaina puhuneen Arhinmäen mukaan vasemmisto torjuu kokoomuksen, keskustan ja vihreiden esitykset arvonlisäverojen korotuksista sosiaalisesti epäoikeudenmukaisina.

ILMOITUS

Nykyisilläkin verotasoilla saataisiin vuosittain tuloja jopa viisi miljardia enemmän, mikäli harmaan talouden yritykset maksaisivat veronsa ja maksunsa.

– Laajamittaisen harmaan talouden kitkeminen pitää ottaa seuraavan hallituksen kärkihankkeeksi, jonka avulla saadaan lisättyä merkittävästi verotuloja, vähennettyä työttömyyttä ja parannettua rehellisten yritysten asemaa.

– Jos nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyyttä ei saada selvään laskuun, luodaan yhteiskuntaan todellinen kestävyysvaje, jonka korjaaminen on erittäin vaikeaa ja kallista.

Harmaan talouden kitkemisen lisäksi työllisyyttä pitää Arhinmäen mukaan parantaa pienituloisten ostovoimaa kasvattamalla, aktiivisella työvoimapolitiikalla, palvelutyön arvonlisäveroja laskemalla sekä palkkaamalla lisää työntekijöitä terveys- ja vanhuspalveluihin.