GCIS

Sukunimi Mandela on viimeiset parikymmentä vuotta ollut nimi, joka on avannut ovia Etelä-Afrikassa ja kaikkialla maailmassa. Tällä hetkellä nimi Zuma takaa, jos mahdollista, vielä avoimemmat ovet ainakin Etelä-Afrikassa.

Kun Jacob Zumasta tuli vajaa kolme vuotta sitten ANC:n puheenjohtaja ja seuraavana vuonna maan presidentti, Zuman laaja suku alkoi näkyä tiheästi yritysmaailmassa. Tyttäristä, pojista, veljestä, veljenpojista, serkuista, vaimoista ja muista tuli yritysten hallitusten puheenjohtajia ja jäseniä.

Etelä-Afrikan pohjoisosassa kaksi kultakaivosta omistanut Pamodzi Gold joutui vajaa kaksi vuotta sitten selvitystilaan ja kaivokset pantiin myyntiin.

Tarjousten joukosta ostajaksi valittiin Aurora Empowerment System, jonka omistajiin kuuluvat entisen presidentin Nelson Mandelan pojanpoika Zondwa Mandela, Jacob Zuman veljenpoika Khulubuse Zuma sekä presidentin henkilökohtainen lakimies Michael Hulley.

Zondwa Mandelasta tuli yhtiön toimitusjohtaja ja Khulubuse Zumasta hallituksen puheenjohtaja.

Tuloksena katastrofi

Uusilla omistajilla ei ollut minkäänlaista kokemusta kaivostoiminnasta eikä loppujen lopuksi ollenkaan rahaa. Ympärillä olleet rahoittajat kaikkosivat ja kaivosten toiminta alkoi hiipua.

ILMOITUS

Työläiset eivät ole saaneet palkkaa kahdeksaan kuukauteen. Aurora-yhtiön epäilleen jättäneen maksamatta myös työntekijöiden eläkerahaston ja työttömyysrahaston maksut.

Kaivostyöläisten elämäntilanne on muuttunut kaoottiseksi. Työläiset eivät ole työttömiä, mutta he eivät saa palkkaa. Rahaa ei ole ruokaan, lasten koulukyyteihin eikä koulumaksuihin. Osa perheistä saa sosiaaliapua, toisia tukevat kaivostyöläisten ammattijärjestöt ja joitakin yksityiset avustajat.

Aurora-yhtiölle on annettu aikaa joulukuun puoliväliin etsiä kaivoksille rahoittajat. Nyt toiveet on asetettu kiinalaisiin. Selvitysmiehet neuvottelevat parhaillaan Kiinan valtion omistaman yrityksen kanssa, joka on tehnyt 100 miljoonan dollarin tarjouksen.

Äkkirikastunut liikemies

Nelson Mandelan pojanpojasta Zondwasta tiedetään julkisuudessa vähän, mutta Jacob Zuman veljenpojasta Khulubusesta sitäkin enemmän. Hänen välkehtivä elämäntyylinsä on erityisen paljon katkeroittanut ilman palkkaa jääneitä kaivostyöläisiä.

Khulubuse Zuma on ”yhdessä yössä” rikastunut entinen katukauppias ja taksiyrittäjä. Hän asuu Durbanissa alueella, jossa talojen hinnat ovat vähintään miljoona randia eli 100 000 euroa. Zuma harrastaa loistoluokan hotelleja ja omistaa 19 autoa, joiden joukossa on pari BMW:ta, muutama Mercedes-Benz ja ainakin yksi Rolls-Royce.

Aiheesta enemmän perjantaina 10.12.2010 ilmestyneessä Viikkolehdessä.