Lehtikuva/ Jussi Nukari

Romanian hallitus esittää parlamentille, että vanha romaneja loukkaava nimitys otettaisiin uudelleen virallisesti käyttöön.

24 romanijärjestöä lähetti äskettäin Kazakstanissa kokoontuneelle Etyjin huippukokoukselle kirjeen, jossa ne pyysivät järjestöltä tukea kansanryhmänsä nimeä koskevassa kiistassa Romaniassa.

Romanian hallitus on esittänyt maan parlamentille, että maassa ryhdyttäisiin romani-sanan sijasta jälleen käyttämään virallisesti vanhaa tigani-nimitystä. Hallituksen mielestä muutos on väistämätön, koska sanojen romani ja Romania samankaltaisuus ”aiheuttaa sekaannusta ja hämmennystä”.

Romanit pitävät tigani-sanaa hyvin loukkaavana. Romanijärjestöjen kirjeessä huomautetaan, että romaneille se yhdistyy lähtemättömästi sekä Romaniassa vuosina 1385–1856 vallinneeseen romanien orjuuteen että romanien joukkokarkotuksiin toisen maailmansodan aikana.

Nimenmuutos lähti liikkeelle kiistellyn kansanedustajan Silviu Prigoanan lakialoitteesta. Prigoana kuuluu maata johtavaan liberaalidemokraattiseen puolueeseen. Prigoana tunnetaan ”jätekuninkaana”, koska hän on luonut omaisuuden jätehuoltoyhtiöllään.

Monet epäilevät kuitenkin, että Prigoanan takana hankkeen todellinen alkuunpanija on ollut presidentti Traian Basescu. Basescu sanoi syyskuussa eräässä radiohaastattelussa, että romani-nimityksen virallinen hyväksyminen vuonna 1995 oli suuri virhe.

ILMOITUS

Edellinen yritys
muutokseen 1995

Tigani-nimitys tulee kreikan kielen sanasta, joka tarkoittaa ”pakanaa”, ”kerettiläistä” tai ”koskematonta”. Siitä johdettuja sanoja on käytetty romanien nimityksenä useissa maissa, esimerkiksi ruotsin zigenare, saksan Zigeuner, ranskan gitan tai venäjän tsygan.

Maan nimi Romania taas johdetaan siitä, että alue oli muinaisen Rooman valtakunnan viimeinen siirtokunta.

Romaniassa asiasta kiisteltiin edellisen kerran vuonna 1995. Silloin julkisuuteen pääsi maan ulkoministeriön salainen muistio, jossa ehdotettiin romani-sanan korvaamista tiganilla, koska ”nimien sekaantuminen haittaa Romanian mainetta ulkomailla”.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj lähetti nuhteet Romanian hallitukselle, joka perääntyi. Jupakan seurauksena vahvistettiin, että romani on ainoa virallisesti hyväksyttävä nimitys Romaniassa.

Kannan tukena on myös Euroopan neuvoston sopimus vähemmistökansojen oikeuksista. Sen mukaan etnisillä vähemmistöillä on oikeus itse päättää, mitä nimitystä heistä käytetään.

Huomio muualle
talouskriisistä

Hallitus pyysi nimikysymyksestä lausunnon useilta tahoilta. Ainoa muutoksen kannattaja oli Romanian Akatemia, vanhoillinen romanian kieltä ja kulttuuria vaaliva laitos. Romanit järjestivät viime viikolla mielenosoituksen akatemian edessä.

Nimikiistan uudelleen lämmittelyä on arveltu hallituksen tempuksi, jolla halutaan kiinnittää huomiota muualle talouskriisin aiheuttamista ankarista säästökuureista. Nationalismiin ja populismiin vetoaminen on silloin koeteltu keino.

Romanijärjestöjen mukaan niiltä ei kysytty valmistelun aikana mitään. Prigoana on väittänyt, että hän teki aloitteensa transilvanialaisten romaniryhmien toivomuksesta. Kysyttäessä hän ei kuitenkaan ole suostunut nimeämään näitä ryhmiä.

Romanian 22 miljoonasta asukkaasta vähintään 1,5 miljoonaa on romaneja. Osa maan unkarinkielisistä romaneista käyttää itsestään nimitystä gabori.

Parlamentin odotetaan äänestävän nimikysymyksestä vasta ensi vuoden puolella.