Jarmo Lintunen

Puhelinrumbaa ja Facebook-keskusteluja on Nyyti Korolaisen ja puoliso Minna Minkkisen kotona riittänyt sen jälkeen, kun postiluukusta kopsahti kutsu Linnan juhliin.

– Kyllä se hysterian puolelle ensin meni. Siitä alkoi aikamoinen puhelinrumba, muistelee Taekwon-Don vuoden 2009 maailmanmestari Korolainen päivää, jolloin kirje kopsahti postiluukusta.

Hän on ensimmäinen ITF Taekwon-Don urheilija, joka on saanut kutsun tulla juhlimaan itsenäisyyspäivää Linnaan.

Kun kutsu-uutinen oli puitu, alkoi tietysti säpinä juhlatamineiden kanssa.

Pitääkin Linnan juhlissa vetää hihasta urheiluministeri Stefan Wallinia ja kysyä lisätukea lajille.

Ohjeita ja vinkkejä myös itse juhlarituaaleista on sadellut tamperelaisparille sen jälkeen, kun Minna kyseli naamakirjassa, mitä kaikkia mokia Linnan juhlissa voi tehdä. Alkuviikosta oli vielä moni asia selvittämättäkin.

– Minnekö jatkoille? Ei tietoa. Pitääkin selvittää, Minna nauraa samalla, kun hän Nyytin avustamana pukee sovitusta varten juhlapuvun yläosaa päälleen.

ILMOITUS

Mustaa ja punaista

Nyytin juhlapukuun Minnalla oli heti tiedossa ratkaisu.

– Muistin ystäväni Vera Hakanperän, joka on joskus vannottanut, että kääntyisin hänen puoleensa, jos joskus tarvitsen juhlapukua.

Niin sitten tehtiin, ja mikä parasta, luotto-ompelijalla oli aikaa tehdä puvut kummallekin. Minna kun oli jo varautunut siihen, että aikapulan vuoksi hän ostaa asunsa kaupasta.

Alkuviikosta puvut olivat jo viimeistelyä vaille valmiit. Vaaleakutrisella Nyytillä luomus on musta, Minnalla punamusta.

– Suuri asia oli, että Nyyti suostui mekkoon, Minna nauraa. Nyyti kertoo, että viimeiseen 15 vuoteen hän ei ole hametta käyttänyt.

Viimeisellä viikolla pariskunnan piti vielä etsiä toiselle kengät. Myös laukku puuttui.

Ajatuksena hankinnoissa on ollut suosia paikallisia tuotteita ja tekijöitä. Niinpä esimerkiksi Minnan asusteeseen tuleva, lainaksi hankittu rannekoru on tamperelaisen Mia Mannerin tekemä.

– Ihan sikana tulee maksamaan, Minna huokaa, kylläkin kaikesta huolimatta iloisesti, ynnätessään itsenäisyyspäivän vastaanoton aiheuttamia menoja.

– Mutta ei kuitenkaan mitään siihen verraten, mitä maksaa kisoihin osallistuminen, Nyyti toteaa.

Kisarahat omasta kukkarosta

Taekwon-Dossa kilpailijat joutuvat rahoittamaan matkabudjettinsa itse. Tukea ei juurikaan tule.

Korolaisen mukaan monella yrityksellä on periaatepäätös siitä, että he eivät sponsoroi taistelulajeja.

– Perusteluna on esimerkiksi se, että taistelulajit kasvattavat väkivaltaisia ihmisiä. Tällaisia harhaluuloja lajiin kohdistuu.

Viime kaudella Korolaisen kisabudjetti oli noin 3 000 euroa, josta suurin osa meni Argentiinassa järjestettyihin MM-kisoihin. Siellähän Korolainen sitten voitti yli 70-kiloisten raskaan sarjan maailmanmestaruuden.

Valtio kyllä tulee Taekwon-Doakin, mutta raha menee lapsi- ja juniorityöhön. Juniorityön tukeminen onkin Korolaisen mukaan ihan oikein, mutta se tarkoittaa myös, että kilpailemaan pääsee vain omalla kustannuksella. Lajiliitto tosin maksaa itse kilpailumaksun, mutta se on vain pieni osa kokonaiskustannuksista.

– Pitääkin Linnan juhlissa vetää hihasta kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinia ja kysyä lisätukea lajille, keksii Minna.

– Kun on itse maksettava, moni lahjakas lajin harrastaja jättää kisat väliin, Korolainen muistuttaa.

Hänellä ei näin ole käynyt.

– Kannustusjoukoista löytyy apuja, hän sanoo ja täsmentää, että kyseessä on lähinnä omat vanhemmat.

Politiikassa kilpailu riittää

Myös Minna Minkkinen on viimeiset kaksi vuotta harrastanut Taekwon-Doa. Hän kuitenkin vakuuttaa, että kilpailuissa häntä ei nähdä, vain harrastajana.

– En ole siinä lahjakas, kuten Nyyti. Minulle riittää politiikassa kilpaileminen, sanoo Vasemmistonuorten ensimmäinen varapuheenjohtaja ja Vasemmistoliiton puoluehallituksen jäsen.

Politiikan lajissa Minnalla on seuraava koitos ensi vuoden huhtikuussa, sillä hän on vasemmiston eduskuntavaaliehdokkaana Pirkanmaalla.

Omassa kilpalajissaan Minna näkee vahvuutenaan innokkuuden ja halun tehdä erilaisia asioita menestykseen vaaleissa.

– Politiikassa tarvitaan samanlaisia ominaisuuksia kuin urheilussakin. On oltava sinnikäs ja kuten urheilussa pitää treenata, politiikassa pitää opiskella ja ottaa selvää asioita.

Minkkinen on ammatiltaan lähihoitaja ja sosionomi. Tällä hetkellä hän työskentelee Tampereen Setassa.

Myös Korolainen opiskelee parhaillaan lähihoitajaksi oppisopimuksella. Hän on aiemmalta ammatiltaan puuseppä, mutta alalla pysyminen olisi Korolaisen mukaan vaatinut yrittäjäksi ryhtymistä, mihin hän ei ollut halukas ainakaan toistaiseksi.

Laji tuli sattumalta

Nyyti Korolainen aloitti korealaisen taistelulajin Taekwon-Don harrastuksen seitsemän vuotta sitten – sattumalta.

Monien joukkuelajien, muun muassa lentopallon ja salibandyn, jälkeen hän halusi kokeilla jotakin taistelulajia. Juuri sillä hetkellä sattui Vammalassa, jossa hän tuolloin oli puuseppäkoulutuksessa, alkamaan Taekwon-Don kurssi. Se ratkaisi lajivalinnan.

Vaikka Korolainen sitten valmistuttuaan muuttikin Tampereelle, kotiseurana on pysynyt TaekWon-Do Center, joka toimii Ylöjärvellä ja Sastamalassa. Oman treenamisen lisäksi Korolainen myös valmentaa muita. Parhaillaan hän harjoittelee maaliskuussa Uudessa-Seelannissa pidettäviin MM-kisoihin.