Jarmo Lintunen

Vasemmiston pitkäaikaisin kansanedustaja Esko-Juhani Tennilä perui eduskuntavaaliehdokkuutensa. Hän tukee vaalityötä Lapin piirin toivomusten mukaisesti.

Vuodesta 1975 Lapin kansanedustajana ollut Vasemmistoliiton Esko-Juhani Tennilä lopettaa eduskuntauransa tähän vaalikauteen. Hän ilmoitti lauantaina, ettei asetu ehdokkaaksi huhtikuussa käytävissä eduskuntavaaleissa. Hän ehti elokuussa lupautua ehdokkaaksi.

– Kesän aikana pähkäsin pitkään, lähteäkö vielä ehdokkaaksi vai jäädäkö pois eduskunnasta ja ruveta tekemään toimittajan töitä kotijalasta. Tuolloin Vasemmistoliiton tilanne vaikutti vaisunsorttiselta ja ehdokasrintamalla myös Lapissa oli hiljaista, Tennilä perusteli lauantaina.

– Siinä tunnelmassa velvollisuudentunne voitti ja lupauduin ehdokkaaksi kahden paikan varmistamiseksi meille Lapissa.

Lapissa ehdokaslistalle on syksyn myötä syntynyt jopa niin kova tunku että joudutaan jäsenäänestykseen.

Nyt tilanne on toinen.

– Lapissa ehdokaslistalle on syksyn myötä syntynyt jopa niin kova tunku että joudutaan jäsenäänestykseen, mikä tarkoittaa ehdokasasettelun alkamista alusta. Aktiivisuuden näin rajusti noustua voinkin huojentunein mielin jäädä pois vaaleista ja tukea vaalityötä muulla tavoin piirin toivomusten mukaisesti.

63-vuotias Tennilä on nykyisistä kansanedustajista pitkäaikaisin yhdessä kokoomuksen Ilkka Kanervan kanssa.

ILMOITUS

Vipinää kampanjaan

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakka sanoo puolueessa tiedetyn, että Tennilä on vakavissaan miettinyt eduskunnan jättämistä.

– Nyt se ilmoitus sitten tuli, Puhakka toteaa.

– Voi sanoa, että yksi aikakausi loppuu. Tennilä tulee olleeksi 36 vuotta eduskunnassa. Lisäksi hän on ollut erittäin vahva vaikuttaja niin eduskuntaryhmässä kuin puolueessa.

Päätös saa aikaa vipinää.

– Ilman muuta uusi tilanne lisää sähköä Lapin kampanjointiin, koska nyt yksi paikka on aidosti auki, Puhakka sanoo.

– Tietysti se tuli yllätyksenä vähän viime metreillä ja Lapin kampanjointi pitää miettiä uusiksi, kun toinen istuvista kansanedustajista jää pois. Selkeä tavoitteemme on kuitenkin saada Lapin vaalipiiristä kaksi paikkaa.

Puhakka iloitsee siitä, että Tennilä on luvannut olla mukana kevään vaalikampanjassa. Toinen vasemmiston lappilainen kansanedustaja on Markus Mustajärvi.

Puhakka toteaa vasemmistossa Lapin tilannetta pidettävän herkullisena myös siksi, että alueen toinen vahva puolue keskusta on alavireessä.

– Lähdemmekin haastamaan keskustaa Lapissa.

Perussuomalaisten suhteen vasemmistolla ei ole erityistä strategiaa Lapissa kuten ei muuallakaan Suomessa.

– Jos Perussuomalaiset pitävät 15:tä prosenttia lähentelevän kannatuksensa vaaleissa, toki he saavat myös Lapissa ääniä, mutta emme pelkää heitä, Puhakka sanoo.

Nyt eduskunnassa ovat Lapista Tennilän ja Mustajärven lisäksi keskustan Hannes Manninen, Janne Seurujärvi ja Paavo Väyrynen, kokoomuksen Ulla Karvo ja SDP:n Johanna Ojala-Niemelä. Myös Manninen ja Väyrynen ovat ilmoittaneet, etteivät asetu ehdokkaiksi.

Jäsenäänestys alkoi

Vasemmistoliiton Lapin piiri nimitti eduskuntavaaliehdokaslistan jo kertaalleen, mutta lauantaina piiritoimikunta päätti yksimielisesti järjestää jäsenäänestyksen eduskuntavaaliehdokkaistaan.

– Koska ehdokkaiksi esitettyjä oli enemmän kuin voidaan asettaa, piiritoimikunta päätti poiketen päätöksestään järjestää jäsenäänestyksen, piiri kertoo tiedotteessaan.

Jäsenäänestyslistalla ovat liiton sihteeri Lauri Ainasto Sallasta, musiikinopettaja Roland Berg Keminmaalta, nuoriso-ohjaaja Jan-Mikael Hakomäki Torniosta, terveydenhoitaja Helvi Hamari Simosta, tuottaja–toimittaja Saara Hartzell Rovaniemeltä, paloesimies, työsuojeluvaltuutettu Ilari Ikonen Kemistä, kasvatustieteiden ylioppilas Markus Korjonen Kemistä, muurari Matti Kyllönen Inarista, opiskelija Sari Moisanen Kemistä, kansanedustaja Markus Mustajärvi Kemijärveltä, toimittaja, tietokirjailija Tapani Niemi Kemijärveltä, ohjelmapalveluiden tuottaja Juha-Petteri Pasma Kolarista, ravintolatyöntekijä Jaakko Portti Rovaniemeltä, huilunsoitonopettaja, opiskelija Laura Raudaskoski Rovaniemeltä, palveluneuvoja Marketta Tuisku Rovaniemeltä ja filosofian maisteri Jaakko Ylitalo Rovaniemeltä.

Nimiä on 16 ja listalle mahtuu niistä 14.

– He ovat paikallisesti paljolti kuntapolitiikasta ja ay-liikkeestä tunnettuja nimiä, Puhakka sanoo.

Jäsenäänestys käydään postiäänestyksenä 15.–25. marraskuuta.