Pohjois-Karjalaan havitellaan soitinvalmistuksen ympärille jopa kymmenien miljoonien kansainvälistä liiketoimintaa.

Kansainväliset soitinvalmistajat hakevat luonnonkuitukomposiitista ratkaisua soitinten rakennusmateriaaliksi. Globaalisti noin 6,4 miljardin euron bisnes on raaka-aineen osalta tullut käännekohtaan, kun perinteisesti soitinten valmistusmateriaalina käytetyt jalopuulajit ovat uhanalaisina loppumassa.

Luonnonkuitukomposiitin erinomainen soveltuvuus soitinmateriaaliksi on jo osoitettu. Materiaalin käytön soittimiin on patentoinut joensuulainen Flaxwood Oy. Pohjois-Karjalaan rakennetaan nyt laajaa osaajien keskittymää, joka pystyy vastaamaan kansainväliseen kysyntään.

Pohjois-Karjala on luonnonkuitukomposiitin kärkimaakunta, jossa vahvalla materiaali- ja komponenttiosaamisella on pitkät perinteet ja näytöt. Luonnonkuitukomposiittia on hyödynnetty jo useissa kaupallisissa tuotteissa. Komposiitista valmistetut Flaxwood-kitarat ovat USA:n ja Euroopan markkinoilla saaneet merkittävää tunnustusta.

Kohti maailmanmarkkinoita

Materiaalina luonnonkuitukomposiitit ovat soinniltaan säädettäviä, kestäviä sekä kierrätettäviä. Menetelmällä tehdyt osat eivät myöskään altistu ilmankosteuden vaikutuksille.

ILMOITUS

– Flaxwood-kitaran valmistuksella olemme pystyneet käytännössä osoittamaan luonnonkuitukomposiitin erinomaisen soveltuvuuden soitinrakentamiseen. Nyt tähtäämme patentoimamme menetelmän kanssa yhteistyökumppanuuteen maailman merkittävimpien soitinvalmistajien kanssa, Flaxwood Oy:n toimitusjohtaja Jukka-Pekka Karppinen kertoo.

Ekologisesti kestävää

Ympäristökysymykset ja kestävän kehityksen vaateet merkitsevät sitä, että soitinten raaka-aineen alkuperä on pystyttävä todentamaan. Luonnonkuitu-komposiittitekniikka mahdollistaa soitinten valmistuksen sekä eettisesti että ekologisesti kestävältä pohjalta.

– Patentoidussa luonnonkuitukomposiittimenetelmässä puukuituna käytetään havusellua. Ja havusellua riittää. Soitinrakentamisessa olemme jo pystyneet osoittamaan sen, että komposiittimateriaalilla voidaan päästä laadullisesti jopa parempaan lopputulokseen kuin perinteisiä soitinpuulajeja käyttämällä, Tonal Innovation Center -hankkeen projektipäällikkö Heikki Koivurova kertoo.

Koivurovan mukaan on olemassa kaikki edellytykset sille, että soitinrakentamisesta kehittyy Pohjois-Karjalaan ja koko Itä-Suomeen uusi kilpailukykyinen toimiala.

Joensuussa järjestetään 18.-19. marraskuuta Tonic-seminaari, johon on tulossa merkittävä joukko soitinbisneksen maailman kärkinimiä. Alan huipputekijät ovat kiinnostuneita uudesta materiaalista ja pohjoiskarjalaisten yritysten ja alan toimijoiden valmiudesta vastata tulevaisuuden tarpeisiin.