Vasemmisto-opiskelijat on laskenut, että isoissa kaupungeissa on tuhansia neliöitä tyhjää toimisto- ja liiketilaa. Esimerkiksi Helsingissä on tyhjillään 1,1 miljoonaa neliömetriä toimistotilaa ja Pitäjänmäen alueella neljännes toimistoista on tyhjillään.

– On käsittämätöntä, että alueilla, joilla voisi olla asuntoja, seisotetaan tiloja tyhjillään. Toimistojen muuttamiseen asunnoiksi tulee kannustaa ja kaupunkien on tuettava tällaista toimintaa jarruttamisen sijaan, sanoo Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Katri Immonen.

Vasemmisto-opiskelijat katsoo, että pitkään tyhjillään olleiden tilojen valtaamisen laillistaminen olisi myös hyvä keino saada tilat tehokkaammin käyttöön. Tämä myös ehkäisisi asuntojen hintakeinottelua.

– Jos omistajalla ei ole tilalle käyttöä, on vain kohtuullista, että se voidaan ottaa asumis- tai muuhun käyttöön. Suomessa on yli 8 000 asunnotonta. Jos kunnat eivät pysty tarjoamaan heille asuntoa, pitäisi heillä olla oikeus kodin hankkimiseen vaikka sitten valtaamalla, Immonen linjaa.

Vasemmisto-opiskelijat muistuttaa, että kuntien on kannettava vastuunsa ja panostettava sosiaaliseen asumiseen tosissaan. Järjestö ehdottaa myös asuntolainan korkojen verovähennysoikeudesta luopumista.