Mika Peltonen

Viikon kysymys

Kirkkonummen kunta on ulkoistanut koululaisten näönhuollon. Kouluterveydenhoitajan ohjeiden mukaisesti poikansa näöntarkastukseen Instrumentariumiin vienyt isä ihmetteli, miksi silmälääkärin kirjoittamasta reseptistä olisi pitänyt maksaa 30 euroa. Maksusta olisi selvinnyt, jos olisi ostanut lasit Instrumentariumista.

Miksi kunta on ulkoistanut koululaisten näöntarkastukset Instrumentariumille, perusturvajohtaja Liisa Ståhle?

– Täytyy sanoa, etten ole edes tietoinen tällaisesta asiasta. Kuulin tästä sinulta ensimäistä kertaa tästä. Meidän terveyspalveluiden johtava lääkäri Helena Liira voisi tietää paremmin.

Isä vei poikansa kouluterveydenhoitajan ohjeiden mukaan näöntarkastukseen Instrumentariumiin. Reseptistä olisi pitänyt maksaa kolmekymppiä. Eikö kunnallisen terveydenhuollon pitäisi olla tällaisissa tapauksissa ilmaista, Helena Liira?

– Ohhoh! Mikähän koulu tämä oli?

ILMOITUS

En tiedä, mutta eikö kyse ole kuitenkin periaatteesta, että koululainen saa reseptinsä ilmaiseksi? Näöntarkastushan on koululaiselle kunnallinen palvelu?

– Tässä on jotakin epäselvää. Meillähän näöntarkastuksia tehdään neuvoloissa ja kouluissa ihan rutiinilla. Poikkeustapauksissa lähetämme asiakkaan HUS:iin ja he voivat käyttää ulkoisia palveluita.

Isä kertoi kuitenkin, että kouluterveydenhoitaja käski mennä Instrumentariumiin ja varasi pojalle myös ajan sinne…

– Silloin hoitaja on toiminut väärin, koska Instrumentariumiin ei pitäisi ketään ohjata. Tämä on kilpailutettu ja potilaat pitäisi ohjata Kirkkonummen Optiikkaan.

Isä kertoi, että kyseinen iltapäivä näytti Instrumentariumissa olleen varattu koululaisille. Paikalla oli muitakin tuttuja lapsia…

– Siihen en osaa ottaa kantaa. Jollakin kouluterveydenhoitajalla on nyt väärät yhteystiedot.

– Tämä on aika erikoista. Kirkkonummen kouluterveydenhuollosta vastaava arveli, että kun kunta maksaa ensimmäisen käynnin Kirkkonummen Optiikkaan, niin voihan olla, että heitä on nyt vain kertynyt Instrumentariumiin. Mutta ei heitä sinne pitäisi ohjata.

Eikö Kirkkonummen kunta siis ole tehnyt sopimusta Instrumentariumin kanssa?

– Ei ole.

Voisiko asiakas periä kunnalta reseptin hinnan?

– Kaikkia silmälasiasioita ei maksa julkinen terveydenhuolto. Kunta maksaa 1–9-luokkalaisille vain ensimmäisen käynnin silmälääkärillä. Sen jälkeen loput kulut jäävät vanhemmille. Emme me ota vastuuta, jos tapahtuu virheitä. Jos on tapahtunut potilasvahinko, potilasvakuutuskeskus korvaa niitä.

Kuva: Mika Peltonen