Mänttä-Vilppulassa on Aamulehden mukaan herännyt halua uuden, vuoden 1918 tapahtumista laajasti ja puolueettomasti kertovan museon ja historiapuiston perustamiseen.

Tiistai-iltana perustettiin Suomen sisällissotamuseoyhdistys ajamaan asiaa. Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin Mänttä-Vilppulan kesällä eläkkeelle jäänyt kaupunginjohtaja Mauri Heinonen.

Vilppula sopii yhdistyksen mielestä oivallisesti uuden museon paikaksi, koska vuoden 1918 alussa Vilppulankoski toimi valkoisten ja punaisten rintamalinjojen jakopaikkana lähes seitsemän viikon ajan. Sen jälkeen punaisten rintama vetäytyi Tampereelle, missä käytiin sodan loppuratkaisut.

Vuosien saatossa Helsinkiä, Tamperetta ja Ruovettä on esitetty sisällissotamuseon kotipaikaksi, mutta hankkeet eivät ole edenneet. Tampereella avattiin Vapriikissa vuoden 1918 näyttely kaksi vuotta sitten.

Yhdistyksen hallituksen asiantuntijajäsen, tutkija Tuomas Hoppu esittää Mänttä-Vilppulan, Tampereen ja vaikkapa Ruoveden välistä yhteistyötä. Hänen mielestään ei ole syytä rajata sodan käsittelyä varsinaisiin taisteluihin, vaan käsitellä tätä kipeää kansallista traumaamme mahdollisimman avoimesti.

ILMOITUS

Hallituksen jäsen Juha Koivistoinen kertoo ajatuksena olevan juuri sisällissodan laaja käsittely, ei pelkästään tarttua Vilppulan seudun taisteluihin. Toiveena olisi tutkimuskeskus, joka toimisi myös keskustelufoorumina.

Museosta halutaan valtakunnallinen, ja sinne voitaisiin kerätä laajasti sotaan liittyvää aineistoa; kirjoja, kuvia, elävää kuvaa, ääninauhoja, esineitä. Puistossa sodankäyntiä voisi visualisoida.

Aiheesta muualla verkossa

Aamulehden uutinen