Jarmo Lintunen

Tuorein Into-pamfletti käyttää raflaavaa kieltä, mutta taustalla on yksinkertainen haave tavallisesta arjesta.

Tiistaina julkaistu Radikaaleinta on arki (Like/Into 2010) etsii vaihtoehtoja konsulttien sanelemalle Suomelle, jossa palvelut nitistetään kauppatavaraksi ja ihmisten perustarpeet muuttuvat bisnekseksi.

– Tämä on yritys luoda vaihtoehtoa vaihtoehdottomalle yhteiskunnalle, sanoo Anna Kontula, yksi pamfletin viidestä kirjoittajasta.

– Kun katsotaan erilaisia onnellisuustilastoja, ihmiset haluavat hyvin yksinkertaisia asioita, jotka ovat melko samanlaisia yhteiskunnasta toiseen. Ihmiset haluavat aikaa läheistensä kanssa ja tehdä työtä, jolla on merkitystä. He haluavat päästä sairaina lääkäriin ja kouluttaa lapsensa.

Rauhallinen arki ei voi toteutua läähättävässä kilpailu- yhteiskunnassa.

”Läähättävässä kilpailuyhteiskunnassa”, jossa jauhaa ”kapitalismin saatanallinen mylly”, ei tällainen rauhallinen arki toteudu.

Marginaalista enemmistöksi?

Pamfletin keskeinen käsite on ”miljoonan marginaali”, sillä prekaarisuus ei koske vain pieniä, marginaalisia ryhmiä.

ILMOITUS

Työttömiä, työllään heikosti toimeen tulevia, sairaslomalla olevia, itsensä työllistäviä, pienyrittäjiä, opiskelijoita, eläkeläisiä, lapsia hoitavia, siirtolaisia ja muita erityisryhmiksi kutsuttuja on Suomessa kirjoittajien mukaan varovastikin arvioiden miljoona.

Kun siihen lisätään näiden ryhmien perheenjäsenet, alkaa marginaalista puhuminen olla pään pensaaseen pistämistä. Valtava joukko suomalaisia elää tilanteessa, jossa heidän on mahdotonta suunnitella elämäänsä, koska toimeentulo on epävarmaa.

– Työn ja elämän välinen raja on hämärtynyt. Yhteiskunnassa on oltava enemmän tilaa palkkatyön ulkopuoliselle elämälle ja tekemiselle, sanoo Miika Saukkonen.

Dan Koivulaakso, Anna Kontula, Jukka Peltokoski, Miika Saukkonen ja Tero Toivanen: Radikaaleinta on arki. Like, Into-pamfletti 2010. Kirjaan on poimittu Vasemmistonuorten Ilmianna pomosi -kampanjassa kerättyjä tosikertomuksia työstä. Pamfletista lisää 15.10 ilmestyvässä Viikkolehdessä.