Jarmo Lintunen

Lapsiperheiden köyhyys on lähes kolminkertaistunut 1990-luvun lamasta. Vasemmistoliiton mielestä tilanteen korjaamiseksi perusturva pitäisi nostaa kauttaaltaan 750 euron tasolle.

Kelan erikoistutkijan Mikko Niemelän mukaan sadattuhannet suomalaislapset elävät köyhyydessä (HS 8.10.). Köyhyys koettelee erityisesti yksinhuoltajaperheitä. Lapsiperheiden etuuksia leikattiin rajusti 1990-luvulla, eikä noita leikkauksia ole vieläkään paikattu kokonaan. Lapsiköyhyys ja tuloerot ovat 1970-luvun tasolla.

Suomessa elää kaikkiaan 900 000 ihmistä EU:n köyhyysrajan alapuolella. Vasemmiston perhepoliittisen työryhmän puheenjohtaja, Pia Lohikoski muistuttaa puolueen vaativan tilanteen korjaamiseksi perusturvan nostamista kauttaaltaan 750 euron tasolle.

Vasemmiston ehdottama uudistettu perusturva koskisi pienimpiä sairaus-, isyys- äitiys- ja vanhempainrahoja, kotihoidontukea, työttömyysajan perusturvaa, opintorahaa, kansaneläkettä sekä yrittäjien starttirahaa. Yhtenäistetty perusturva tulisi sitoa ansioindeksiin.

Pia Lohikosken mielestä perheiden ja lasten toimeentulon sekä julkisten peruspalveluiden turvaaminen luovat hyvinvointia, joka on koko yhteiskunnan etu. Lapsiperheiden köyhyyden poistaminen ja perusturvan nosto on kirjattava seuraavaan hallitusohjelmaan ja sen pitää olla vasemmiston tärkein kynnyskysymys hallitusneuvotteluissa.

Köyhimmät ilman lapsilisää

– Leipäjonojen piti olla 1990-luvun ohimenevä ilmiö. On lähdettävä tietoisesti purkamaan leipäjonoja perusturvauudistuksen avulla. Perusturvaa tulee korottaa siten, että se riittää elämiseen kaikkialla Suomessa, myös pääkaupunkiseudulla, vaatii Keravalla kaupunginvaltuutettuna toimiva Lohikoski.

Vasemmisto vaatii hallitukselta konkreettisia toimia lasten köyhyyden poistamiseksi.

– Lapsilisä on muutettava etuoikeutetuksi tuloksi jo tämän hallituskauden loppuun mennessä. Se tarkoittaa, että lapsilisän saaminen ei enää leikkaisi toimeentulotukea. Nykykäytäntö tarkoittaa, että juuri kaikkein köyhimmät perheet jäävät käytännössä ilman lapsilisää, Pia Lohikoski huomauttaa.