Jyrki Matikainen

Rauhoittamista ajava Pentti Tiusanen pitää kyytä rauhallisena hyötyeläimenä.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Pentti Tiusanen teki perjantaina lakialoitteen kyyn luokittelemiseksi rauhoitetuksi eläimeksi.

Mutta kyyhän on rauhoitettu, vai mitä?

– Ei se ole. Suomi onkin ainoa Länsi-Euroopan maa, jossa näin on, Tiusanen toteaa ja kertoo törmänneensä eduskunnassakin siihen käsitykseen, että kyy olisi rauhoitettu.

Kyy on ainoa Suomessa luonnonvaraisena esiintyvä matelija, jota ei ole rauhoitettu. Rantakäärme ja kangaskäärme ovat rauhoitettuja, samoin vaskitsa ja sisilisko.

Myyriä tappava hyötyeläin

Tiusasen mukaan kyytä pelätään ja vainotaan turhaan.

ILMOITUS

– Tosiasiassa se on rauhallinen hyötyeläin, joka ei vaani ihmisiä vaan jyrsijöitä, kuten myyriä. Se ei käytä myrkkyään ihmiseen kuin hengen hädässä ja silloinkin vain pienen määrän päästäkseen pakoon, Tiusanen perustelee lakialoitetta.

Hän toteaa, että 25 vuoden sisällä Suomessa on kuollut kyyn puremaan yksi ihminen.

– Hirvet, puutiaiset ja ampiaiset ovat vaarallisempia, hän sanoo.

Hän arvioi Raamatun pilanneen käärmeen maineen. Ennen kristinuskon saapumista Suomeen kyy oli täällä kunnioitettu eläin, ihmisen ja Maan Emon välinen napanuora.

Kanta kutistunut kymmenykseen

Kyykanta on taantunut voimakkaasti sekä Suomessa että muualla Euroopassa. Muun muassa tehometsänhoito, rakentaminen, tielinjaukset ja muu maansiirto ovat hävittäneet kyitä. Nyt niitä on 10–20 prosenttia siitä, mitä niitä oli 60-luvulla.

– Rauhoittamattomuus on uhka lajille, Tiusanen korostaa.

Nyt kyitä voi kerätä, kasvattaa terraarioissa ja kaupata. Kyyn tappaminenkin on sallittua. Kyinä tapetaan myös suuri joukko rauhoitettuja käärmeitä.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!