Helpot ratkaisut ovat kivoja ja suurimmat valheet helpoimpia uskoa. Persut sen tietävät. Ongelma: kansaa kyykytetään. Ratkaisu: rajat kiinni. Marinoidaan patenttipökäle duunariretoriikassa ja tarjotaan niin kuumana, ettei paskaa ehdi maistaa kun kieli palaa.

Mutta ratkaisu on sanottu ääneen ja se on helppo. Niin helppo ja niin järjetön, että melkein tekisi mieli niellä persujen ilosanoma. Sitä ennen haluaisin kuitenkin vastauksen muutamaan kysymykseen. Koska keskustelu on viime aikoina – kummeliksi sanottuna – vellonut lähinnä siirtotyöläisyyden ympärillä, haluan vastauksia erityisesti siihen liittyen.

Jos olen ulkomaalainen, homo tai nainen, enkö ole oikea työläinen?

Tarkoittaako työperäinen maahanmuutto sitä, että tänne tuodaan ihmisiä, jotka tekevät työtä, mutta eivät ole muuten olemassa? Tarkoittaako se, että maahan saa muuttaa ihmisiä vain elinkeinoelämän tarpeisiin sopivasti? Pitääkö elinkeinoelämän tarpeisiin sopimattomien suomalaisten muuttaa jonnekin muualle? Huolitaanko heidät sinne?

Jos olen työläinen, pitääkö minun suhtautua epäilevästi ulkomaalaisiin työläisiin? Onko työläinen yhtä kuin vanhoillinen sikaniska? Jos olen ulkomaalainen, homo tai nainen, enkö ole oikea työläinen? Onko minun pakko olla rasisti, vaikka olisinkin konservatiivi?

Jos Suomeen tulee siirtotyöläinen tekemään töitä suomalaisittain paskapalkalla ja paskatyöehdoilla, onko vika siirtotyöläisen? Onko se siis siirtotyöläinen, joka polkee suomalaisen työläisen palkkoja? Oliko suomalaisilla ihan tolkuttoman hyvät palkat ja työolot ennen yhtäkään siirtotyöläistä? Eivätkö 1960-luvun maaltamuuttajat olleet siirtotyöläisiä? Saanko minä muuttaa ulkomaille ja työskennellä siellä?

ILMOITUS

Ratkeaako työläisten kyykytys estämällä siirtotyöläisten maahantulo? Uskooko joku jossain todella, että rajojen sulkeminen on mahdollista? Miksi ihmiset eivät saa liikkua, jos pääomat saavat? Jos työpaikat viedään ulkomaille, onko työpaikkojen häviäminen Suomesta ulkomailla työskentelevän työläisen vika?

Heikkeneekö suomalaisen työläisen asema, jos siirtotyöläisellä on sama sosiaali- ja työttömyysturva kuin suomalaisella? Onko kaikilla suomalaisilla sama sosiaali- ja työttömyysturva? Entä jos se heikentääkin kaikkien työläisten asemaa, että osan työläisistä on laittoman statuksensa vuoksi mahdotonta kamppailla parempien palkkojen ja työolojen puolesta? Miksi 300 000 työttömän maassa pelätään työvoimapulaa?

Mikä on työväenliikkeen tehtävä, jos ei kamppailu köyhyyttä ja epätasa-arvoisuutta vastaan? Kuka täällä kamppailee, jos ei työläinen itse? Ketä suomalaisen työläisen ja ulkomaalaisen työläisen asettaminen vastakkain hyödyttää eniten? Kuka kerää voitot duunareiden nokitellessa toisiaan?

Kuka valmisti voittajille pidot? Kuka maksoi viulut?

P.S. Mistä saan krapulapizzani vitosella?

Kirjoittaja on tamperelainen tiedotusopin opiskelija.