Jussi Joentausta

Ilmianna pomosi -kampanja rohkaisee:

Vasemmistonuoret kerää taas tylyjä tarinoita työelämästä.

Vasemmistonuorten Ilmianna pomosi -kampanja vaatii loppua työnantajien lisääntyvälle sanelulle. Järjestön mukaan työntekijöiden heikentyneeseen neuvotteluasemaan on saatava muutos. Ensimmäinen askel on ongelmien esiin nostaminen.

– Aiomme tukea työntekijöitä, kun he vaativat oikeuksiaan työnantajiltaan ja nostavat kokemiaan epäkohtia julkisuuteen, sanoo Vasemmistonuorten puheenjohtaja Dan Koivulaakso.

Ilmianna pomosi -kampanjan aktiivit jakavat työelämätietoa tänään suoraan työpaikoille Helsingissä. Tänään käynnistyy myös uusi keruu työpaikkojen epäkohdista.

Painostusta ja uhkailua

Ilmianna pomosi -kampanja keräsi viime vuonna kokemuksia työpaikkojen epäkohdista ja rikkomuksista. Tyypillistä oli, että palkanmaksuongelmia kokeneet olivat usein kohdanneet myös muita ongelmia.

Sanelua ja tylyä kohtelua sai osakseen esimerkiksi Riikka (nimi muutettu), joka työskenteli aiemmin Keskon omistamassa urheiluliikkeessä Budget Sportissa Espoossa.

ILMOITUS

Riikka kertoo, että työntekijöitä oli työn määrään verrattuna hyvin vähän ja työt kasaantuivat muutamien työntekijöiden harteille. Riikan mukaan Espoossa vallitsi voimakas tehokkuusajattelu, jopa kahvitaukoja lyhennettiin 15 minuutista 10 minuuttiin.

– Meitä työntekijöitä tarkkailtiin valvontakameroista taukojen aikana.

Espoon Budget Sportista on Riikan mukaan lähiaikoina irtisanoutunut useita työntekijöitä. Ilmianna pomosi -kampanja pyrkii selvittämään, liittyvätkö myös nämä irtisanoutumiset epäkohtiin työpaikalla.

Myös Palvelualojen ammattiliitto on ollut kiinnostunut liikkeen toimista.

– Olen ollut Keskon pääkonttoriin yhteydessä yli puolitoista kuukautta sitten, mutta he eivät ole reagoineet millään tavalla yhteydenottoihini, PAM:in Keskolaisten ammattiosaston puheenjohtaja Petri Järvinen kommentoi.

Tietoa ja rohkaisua

Vasemmistonuorten mukaan työntekijöiden heikentynyt neuvotteluvoima johtuu osittain työpaikkakohtaisten järjestöjen heikentymisestä ja toisaalta laman jälkimainingeissa lisääntyneestä osa-aikaisen työn ja vuokratyön teettämisestä.

Ilmianna pomosi -kampanjallaan Vasemmistonuoret haluaa rohkaista ihmisiä ottamaan selvää oikeuksistaan työelämässä ja pitämään niistä kiinni.

– Esimerkiksi kesätyöstä jääneitä palkkasaatavia voi periä palkkakuittien avulla myös takautuvasti, Dan Koivulaakso muistuttaa.

Vuoden 2009 aikana kampanja keräsi yli 250 kertomusta epäkohdista ja rikkomuksista. Kerättyä aineistoa on käytetty muun muassa tutkimukseen siivoojien työolosuhteista, tulevaan pro gradu -työhön sekä lokakuussa ilmestyvään kirjaan Radikaaleinta on arki.

Kampanjaan voi osallistua luottamuksellisesti verkkosivujen kautta. Tänään alkava uusi keräys päättyy 29. lokakuuta.

Aiheesta muualla verkossa

www.ilmiannapomosi.net