Jarmo Lintunen

Kansan Uutisten pitkäaikainen toimittaja ja Viikkolehden entinen päätoimittaja Jukka Parkkari teki torstaina uuden aluevaltauksen. Viikkolehteen jatkokertomuksia ja sarjakuvakäsikirjoituksia kirjoittaneelta Parkkarilta ilmestyi esikoisromaani Suoraan hevosen suusta (Arktinen Banaani).

Romaani käsittelee vakoilua ja vastavakoilua neuvostoajan jälkeisessä Suomessa keskittyen Venäjän sotilastiedustelun toimintaan 1990-luvun puolivälissä.

Valtion journalistipalkinnon elämäntyöstään kesällä vastaanottanut Jukka Parkkari käsittelee romaanissaan valtiollisia ja puolustuksellisia asioita yhdistellen asiantuntemusta ja veijarihenkeä. Kertomus on fiktiivinen, mutta Parkkarin vuosikymmenien lehtimiesuralla syntyneet suhteet luovat sille dokumentaarista pohjaa.

Kirjassa on kaksi kertojaa. Toinen edustaa pääesikunnan vastavakoilun päällikön ja itäistä naapuria valvovan sektorinjohtajan näkökulmaa. Venäläisten ajatuksia ja toimintamalleja esittelevät nuoren majurin esimiehelleen laatimat selontekokirjeet.

Jukka Parkkari aloitti toimittajan uransa Kansan Uutisissa vuonna 1971. Seuraavalla vuosikymmenellä hän oli perustamassa Kansan Uutisten Viikkolehteä. Nykyään Parkkari on eläkkeellä.

Romaanista kerrotaan laajemmin Kansan Uutisten Viikkolehdessä perjantaina 1. lokakuuta.