Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Porvarien valtakausi jatkuu Ruotsissa, vaikkakin horjuen. Porvariblokin pääpuolue eli maltillinen kokoomus oli vaalien suurin voittaja ja pääoppositiopuolue sosiaalidemokraatit vaalien suurin häviäjä. Erikoista on, että punaviherblokki ei hyötynyt oppositioasemastaan, sillä sen puolueista vain vihreä ympäristöpuolue eteni.

Ruotsin vaalitulos on historiallinen ennen muuta siksi, että oikeistopopulistinen ruotsidemokraatit pystyi ylittämään äänikynnyksen ja nousemaan vaa’ankielipuolueeksi. Mikään puolue ei kuitenkaan halua tehdä yhteistyötä rasistiseksikin luonnehditun äärioikeistolaisen puolueen kanssa.

Muissa pohjoismaissa populistipuolueet ovat jo aiemmin nousseet parlamenttiin, joten oli vain ajan kysymys, milloin näin käy myös Ruotsissa. Taustalla joka maassa on yhtenä vaikuttajana maahanmuuttopolitiikka. Eri maiden populistipuolueiden esiinmarssissa on muitakin yhteisiä piirteitä. Ruotsidemokraatit poikkeavat kuitenkin avoimessa rasistisuudessaan naapurimaiden ”veljespuolueista”.

Ruotsin vaaleissa häviäjiä olivat molemmat perinteiset työväenpuolueet. Vasemmistopuolue tosin menetti vain 0,3 prosenttiyksikköä kannatuksestaan, mutta oppositioasema antoi aiheen odottaa reilua vaalivoittoa. Myös vasemmistopuolueella on peiliin katsomisen paikka.

Ruotsia hallinnut maltillinen kokoomus pystyi myös vasemmalta lainatuilla teemoillaan syömään opposition eväitä. Kun lisäksi ruotsidemokraatit korjasivat protestoijat huomaansa, ei vasemmistolle jäänyt juhlittavaa. Populistipuolue eteni ennen muuta eteläisessä Ruotsissa

ILMOITUS

Vaalien äänestysprosentti nousi hieman yli 82:n, joten se ei jätä tulkinnoille sijaa. Mielenkiintoinen on tv:n vaalivalvojaisissa esitetty taulukko, jonka mukaan eniten ruotsidemokraateille siirtyi kannatusta – yllättävää kyllä – kokoomukselta (noin 0,7 prosenttiyksikköä) ja sosialidemokraateilta (0,5).

Suomessa tilanne on saman suuntainen. Gallupien mukaan kokoomus kerää lisää kannatusta, mutta vuotaa samaan aikaan Perussuomalaisiin, jotka saavat protestoivia lisäjoukkoja myös sosialidemokraateista, keskustasta ja Vasemmistoliitosta.

Ruotsin vaalitulosta on syytä käydä läpi, ja siitä voi olla opiksi otettavaa ennen muuta muuta puoluekentän vasemmalla laidalla.