Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Merja Kyllönen vaatii laajakaistayhteyden varmistamista myös pienituloisille. Hän sanoo, että kuntien vaikean taloustilanteen vuoksi valtakunnallinen laajakaistahanke on vaarantumassa. Siksi Kyllönen vaatii valtion satsauksen laajentamista, jotta laajakaistayhteys toteutuisi koko maassa.

– Kyse on tasa-arvosta ja yhdenvertaisesta kohtelusta.

Valtioneuvosto on tehnyt kaksi vuotta sitten periaatepäätöksen valtakunnallisesta laajakaistahankkeesta. Sen mukaan vuoden 2015 loppuun mennessä lähes kaikki vakinaiset asunnot sekä yritysten ja julkishallinnon vakinaiset toimipaikat ovat enintään kahden kilometrin etäisyydellä nopeudella 100 Mbit/s toimivan yhteyden mahdollistavasta valokuitu- tai kaapeliverkosta.

Taajamiin teleyritykset rakentavat nopeat yhteydet markkinaehtoisesti. Näin saavutetaan noin 95 prosentin väestöpeitto. Väestöpeiton korottaminen tästä 99 prosenttiin edellyttää, että nopeat yhteydet rakennetaan noin 120 000 haja-asutusalueiden kotitalouteen osaksi julkisella tuella.

Julkinen tuki jakautuu valtion, kuntien ja EU:n kesken. Tukea maksetaan ainoastaan niille hankkeille, jotka eivät ole kaupallisesti toteutettavissa.

Kansanedustaja Merja Kyllönen jätti asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle perjantaina.