Jarmo Lintunen

Hurrattu takuueläke on 20 prosenttia suomalaisen keskitulosta.

Tiistaina alkanutta ja perjantaina päättyvää eduskunnan lähetekeskustelua valtion ensi vuoden talousarviosta on hallinnut puhe energiaverouudistuksesta ja tasaverotuksesta. Mutta paljon muustakin hallitus on saanut pyyhkeitä, esimerkiksi opposition sinänsä kiittämästä takuueläkkeestä. Näin Vasemmistoliitosta:

– Todellisuudessa takuueläke on 20 prosenttia keskipalkasta ja Oecd-maiden vertailussa olemme toiseksi viimeinen ennen Unkaria, Merja Kyllönen totesi.

Jyrki Yrttiaholla oli OECD:n vertailu mukana: Suomen vähimmäiseläke on 18 prosenttia keskipalkasta.

– Tanskassa vähimmäiseläke on 36 prosenttia, Norjassa ja Hollannissa 31 prosenttia, Britanniassa 28 prosenttia ja Ruotsissa 27 prosenttia maan keskipalkkatasosta, hän luetteli.

Takuueläke nostaa vähimmäistasoa noin 21 prosenttiin.

ILMOITUS

– Monelle eläkeläiselle on varmaan tullut käsitys, että kaikilla nousee eläke, mutta tosiasiassa takuueläke tuo korotusta reilusta miljoonasta eläkeläisestä noin sadalle tuhannelle, Paavo Arhinmäki jatkoi.

– Takuueläkkeen saajista lähes puolet joutuu edelleenkin turvautumaan toimeentulotukeen, Yrttiaho sanoi.

Mikko Kuoppa muistutti, että 690 euroa eläkettä saava ei hyödy takuueläkkeestä.

– Eli varsin pienellä eläkkeellä oleva.

Vaihtoehtoja

Erkki Virtanen esitti keinoja, joilla veroja voitaisiin kerätä sen sijaan, että mummo joutuu maksamaan energiaverouudistuksen vaatiman 200 euron lisäyksen lämpölaskussaan.

– Jos summa kerättäisiin valtion tuloverotusta kiristämällä, pääomaverotuksesta puhumattakaan, mummo ei joutuisi maksamaan euroakaan nykyistä enemmän, sen sijaan suurituloiset joutuisivat.

Esko-Juhani Tennilä läimi hallituksen säästämisneuvoja.

– Valtiovarainministeri sanoi, että tehkää jotain sellaista, mikä vähentää lämmityksen tarvetta. Mutta miten eläkeläismummo voisi sen remontin tehdä? Sehän maksaa tavattoman paljon.

Mihin Sari unohtui?

Arhinmäki ihmetteli valtiovarainministeri Jyrki Kataiselle (kok), mihin ovat unohtuneet Sari Sairaanhoitaja, kaupan kassat, siivoojat, bussikuskit, joille etuuksien sitominen indeksiin ei korvaa asumis- ja liikkumiskustannusten nousua, joka seuraa energiaverouudistuksesta.

– Te ette ole auttamassa niitä työntekijöitä, joita te kampanjassanne pensselin ja sirpin kanssa puolustitte.

Kuoppa muistutti, että työttömille, kohtuullista työeläkettä saaville ja pienituloisille palkansaajille energiaverouudistusta ei korvata millään tavalla.

Hän osoitti, kuka hyötyy hallituksen verolinjasta:

– 20 000 vuodessa ansaitseva saa ensi vuonna veronalennusta 116 euroa, 80 000 ansaitseva saa 368 euroa.

– Kokoomusta äänestävät hyvätuloiset pidettiin tyytyväisinä velkarahalla, jonka maksavat takaisin kaikki nekin, jotka eivät veroalesta mitään hyötyneet, Markus Mustajärvi kiteytti.

Virheiden linja

Mustajärvi muistutti, että veropohjaa on supistettu rajusti.

– Kaikki ei selity lamalla, osansa on hyvätuloisten veroalella.

Hän piti hallituksen hehkuttamaa vihreää verouudistusta imagotemppuna.

– Veromalli ei ole vihreiden vaan virheiden linja, hän sanoi ja kertoi esimerkin:

– Työministeri Anni Sinnemäki (vihr.) kertoi olevansa tyytyväinen työllisyyspolitiikan määrärahoihin. Vastuuministeri on tyytyväinen, kun hänen ministeriönsä määrärahoja leikataan 60 miljoonaa euroa, vaikka maassa on liki 300 000 työtöntä ja nuorisotyöttömyys räjähtänyt silmille.