Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) puhui ensi kerran nykyisessä roolissaan eduskunnan edessä keskiviikkona budjetin lähetekeskustelun jatkuessa.

Kiviniemi puolusti voimakkaasti hallituksen verolinjaa. Hän sanoi sen olleen sosiaalisesti oikeudenmukainen ja torjui opposition syytökset verotuksen etenemisestä kohti tasaveroa.

– Ruuan arvonlisäveron alentaminen, pienituloisten kunnallisverotuksen merkittävä keventäminen sekä eläkeläisten verotuksen keventäminen palkansaajien tasolle kertoo hallituksen linjasta, jossa halutaan ohjata veronkevennyksiä myös muille kuin työssä oleville. Nämä veroratkaisut ja monet etuusparannukset kompensoivat välillisten verojen kiristymistä pienituloisille. Tulevissa veroratkaisuissa määritetään se, millaiseksi verorasitus muuttuu eri tulonsaajaryhmissä. Verotuksen progressio säilyy. Siitä hallitus pitää kiinni.

Leikkaukset viimeinen keino

Seuraavalle vaalikaudelle pääministeri lupasi julkisen talouden yleistä menokuria, kokonaisveroasteen maltillista nostoa sekä palvelutuotannon tehostamista ja työurien pidentämistä.

– Viimeksi mainitut ovat vaikuttavuudeltaan keinovalikoiman tärkeimpiä. Niin sanotut leikkaukset ovat poikkeus- ja kriisitilanteen toimia ja keinoina viimeisenä työkalupakissa, Kiviniemi arvioi edeltäjänsä Matti Vanhasen tapaan ja eri lailla kuin kokoomus.

Mitä oppositio vastasi Kiviniemelle? Lue myöhemmin tänään KU:n verkkolehdestä.