Tietosuojavaltuutetun mukaan jokaisella on oikeus tarkistaa omat luokittelutietonsa. Suomen Asiakastieto kuitenkin kieltäytyy. Sen luokitteluautomaatti toimii tilastollisen mallin mukaan.

Pankit ovat luokitelleet yrityksiä ja asuntolaina-asiakkaitaan jo jonkin aikaa. Elokuusta lähtien ne kuten muutkin luottoa antavat yritykset ovat voineet arvioida kuluttajan luottokelpoisuutta uudella riskiennusteella.

Suomen Asiakastieto Oy:n tarjoama palvelu ennustaa luotonhakijan todennäköisyyden saada uusia maksuhäiriöitä. Ennuste perustuu luottotietoihin ja henkilön yrityskytkentöihin. Palvelu luokittelee kaikki kuluttajat, myös häiriöttömät.

Luokittelut muodostetaan asiakkaan toimeksiannosta kyselyn yhteydessä. Luokitukset eivät Asiakastiedon mukaan tallennu mihinkään eikä niitä ole luottotietorekisterissä. Muhosen mukaan tämän vuoksi kuluttaja ei voi tarkastaa, mihin luokkaan hän kuuluu.

Tietosuojavaltuutetun Reijo Aarnion mukaan perustelu kuulostaa kummalta.

– Pääsääntöisesti omat tiedot on saatava. Ei ole väliä tallentuvatko ne vai ei, jokaisella on ehdottomasti oikeus saada myös luokittelutiedot aivan kuten pankeista.

ILMOITUS

Yritysyhteydet vaikuttavat luokitukseen

Suomen Asiakastiedon palvelukehityspäällikkö Jouni Muhosen mukaan yritysyhteydet tuovat arvokasta lisätietoa kuluttajan luottokelpoisuudesta. Luottoa hakevalla voi olla puhtaat luottotiedot, mutta hän saattaa olla mukana taloudellisiin vaikeuksiin ajautuneessa yritystoiminnassa.

– Siitä nähdään esimerkiksi, minkälaisissa yrityksissä henkilö on hallituksen puheenjohtajana tai varsinaisena jäsenenä, hän sanoo.

Hakijat jaetaan viiteen luokkaan

Kuluttajat luokitellaan palvelussa viiteen luokkaan. Parhaimmassa luokassa taustatiedot ovat positiiviset, viidennessä eli huonoimmassa negatiiviset.

Muhosen mukaan suoralta kädeltä ei pysty sanomaan, mitkä tiedot vievät mihinkin luokkaan, koska taustalla on tilastollinen malli.

– Jos kuluttajalla on vakavia maksuhäiriöitä tai oikein huonoja yritysyhteyksiä, riskiennuste vie huonoimpaan luokkaan.

Huonoimmassa luokassa riskiennusteena on 63 prosentin todennäköisyys saada maksuhäiriö. Huonosta luokasta voi silti päästä pois.

– Parempaan luokkaan pääsee esimerkiksi siten, että maksuhäiriö poistuu tai tulee hyviä yritysyhteyksiä.

Maksuhäiriön merkitys myös vähenee ajan kuluessa.

– Tuore maksuhäiriö on usein vakava, ajan kuluessa sen merkitys luokituksessa lievenee.

”Tietoja luovutetaan kuten luottotietoja”

Riskiennusteita tehdään vain yritysten toimeksiannosta Suomen Asiakastiedon sopimusasiakkaille. Eikö ole vaarana, että yrityksen edustajaksi tekeytyy kuka tahansa?

– Teoriassa se on totta kai mahdollista, mutta palvelu on tarkoitettu asiakkaille, jotka sitoutuvat käyttämään tietoja oikein. Tietoja luovutetaan samoin kuin luottotietoja, Muhonen kertoo.