Dan Bluemel

Pintaa syvemmältä

Kaikki eivät näytä muistavan tai tietävän, että yhdeksän vuotta sitten, syyskuun 11. päivänä 2001, New Yorkissa romahti kolme tornitaloa.

Lentokoneiden törmäykset World Trade Centerin kaksoistorneihin ja tornitalojen romahdukset pari tuntia myöhemmin lienevät kaikille tuttuja. Mutta näiden kahden pilvenpiirtäjän lisäksi Manhattanilla tuhoutui myös kolmas tornitalo, World Trade Centerin rakennus 7, joka sijaitsi reilun sadan metrin päässä kuuluisista kaksoistorneista. 47-kerroksinen WTC-7 luhistui kuin itsestään, monta tuntia kaksoistornien romahtamisen jälkeen, vaikkei siihen törmännyt yhtään lentokonetta.

Syyskuun 11. päivän tapahtumien virallisia selityksiä epäilevän 911-totuusliikkeen mielestä World Trade Centerin rakennus 7 on selvin merkki siitä, että tuona maailmaa mullistaneena päivänä kaikki ei suinkaan mennyt niin kuin meille on jo vuosien ajan väitetty.

BBC:n uutisissa WTC-7:n romahtamisesta kerrottiin jo 20 minuuttia ennen kuin rakennus romahti.

Rakennus 7 romahti alle seitsemässä sekunnissa, ikään kuin kyseessä olisi ollut räjähteillä tehty hallittu purku.

BBC:n uutislähetyksessä WTC-7:n romahtamisesta kerrottiin jo 20 minuuttia ennen kuin rakennus romahti.

ILMOITUS

CNN:n uutiskuvassa syyskuun 11. päivältä rakennuksen lähistöllä olleet poliisit kommentoivat rakennuksen sisältä kuuluvia räjähdyksiä.

Viralliset onnettomuustutkimukset olivat kuitenkin farssi eivätkä onnistuneet selittämään rakennuksen sortumisen syitä.

Internetistä löytyy satoja paljastavia videoita ja verkkosivustoja rakennuksen 7 tuhosta esimerkiksi hakusanoilla ”WTC7” tai ”Building 7”.

911-totuusliikettä edustavien arkkitehtien, fyysikkojen ja insinöörien mukaan World Trade Centerin rakennus 7 purettiin räjähteillä – samoin kuin itse kaksoistornit. Lentokoneiden törmäykset eivät millään voineet selittää teräsrakenteisten pilvenpiirtäjien tuhoja. Tornit romahtivat lähes vapaan pudotuksen nopeudella ilman että alempana olevat kerrokset lainkaan hidastivat luhistumista.

Totuusliikkeen ongelmana on kuitenkin se, että sen esittämillä väitteillä ja todistusaineistolla ei näytä olevan minkäänlaista vaikutusta Yhdysvaltojen politiikkaan, päätöksentekoon tai oikeuslaitokseen. Valtamedia ei juuri raportoi virallisten selitysten ristiriidoista, jotka uhmaavat fysiikan lakeja.

Valtamedian raportoinnissa 911-totuusliikettä kuvataan usein lähinnä salaliittoteorioita levittävinä höyrypäinä, jotka yrittävät hankkia itselleen taloudellista menestystä kirjoillaan ja dokumenttifilmeillään.

Totuusliike on tällä viikolla yrittänyt saada julkisuutta asialleen suurella tv-mainoskampanjalla. New Yorkin paikalliskanavilla esitettävässä mainosspotissa syyskuun 11. päivänä kuolleiden omaiset kertovat World Trade Centerin rakennuksesta 7 ja vaativat oikeutta omaisilleen. Tv-katsojia kehotetaan hakemaan lisätietoja kampanjan verkkosivuilta osoitteessa buildingwhat.org.

Kampanjan nimi Building What? tulee New Yorkin korkeimman oikeuden tuomarin lausahduksesta tuomioistuimen käsitellessä kansalaisaloitetta uuden puolueettoman tutkimuksen käynnistämiseksi syyskuun 11. päivän tapahtumista. Kun oikeuskäsittelyssä mainittiin World Trade Centerin rakennus 7, tuomari tokaisi: ”Building what? Mikä ihmeen rakennus?”

911-totuusliikkeen saama marginaalinenkin julkisuus näyttää olevan joidenkin mielestä vaarallista ja epätoivottavaa.

911Truth.org-sivustolla kerrotaan brittiläisen Demos-järjestön tuoreesta raportista, jossa 911-totuusliike niputetaan yhteen äärioikeistoryhmien ja islamilaisten terroristien kanssa, sen vuoksi että nämä kaikki uskovat jonkinlaisiin salaliittoihin. Raportin mukaan salaliittoteoriat ovat haitallisia, sillä ne ovat omiaan heikentämään kansalaisten luottamusta viranomaisiin.

Brittijärjestön mielestä hallitusten tulisikin soluttautua 911-totuusliikkeeseen ja palkata ihmisiä kirjoittamaan internetin keskustelufoorumeille viranomaisten kantaa edustavia kommentteja syyskuun 11. päivän tapahtumista.

Ehdotus ei ole uusi. Chicagon yliopiston oikeustieteen professori Cass Sunstein kehotti pari vuotta sitten Yhdysvaltojen hallitusta käynnistämään salaisen hankkeen, jossa näennäisesti puolueettomia eri alojen asiantuntijoita värvättäisiin osallistumaan aktiivisesti verkon keskustelupalstoille ja kyseenalaistamaan totuusliikkeen väitteitä. Virallista versiota kannattavia näkemyksiä levitettäisiin myös sosiaalisessa mediassa.

Professori Sunstein kutsui menetelmäänsä kognitiiviseksi soluttautumiseksi.

Presidentti Barack Obaman vaalikampanjassa mukana ollut Cass Sunstein nimitettiin päivälleen vuosi sitten Yhdysvaltojen hallituksen tiedotusviraston (OIRA) johtajaksi, mikä on herättänyt epäilyjä, että ehdotetut menetelmät ovat jo käytössä.

Cass Sunsteinin ehdotukset ovat joka tapauksessa Yhdysvaltojen lain vastaisia, sillä valtion määrärahoja ei saa käyttää julkisuuskampanjoihin tai propagandaan. Yhdysvaltojen tilintarkastusviraston määritelmän mukaan propagandaa on sellainen hallituksen tuottama aineisto, jonka ei kerrota olevan hallituksen tuottamaa tai jonka annetaan ymmärtää olevan peräisin puolueettomista lähteistä.

Bushin hallitus jäi aikoinaan kiinni eläkkeellä olevien upseerien värväämisestä esiintymään suurimpien tv-kanavien sotilasasiantuntijoina Irakin hyökkäyksen alla. Konservatiivisille kolumnisteille maksettiin puolestaan satoja tuhansia dollareita siitä hyvästä, että nämä kirjoittivat myönteisiä lehtijuttuja Bushin hallinnon koulu-uudistuksesta sekä avioliiton merkityksestä yhteiskunnalle.

Oma lukunsa oli armeijan salainen hanke, jossa irakilaisilla peitenimillä esiintyneet armeijan upseerit kirjoittivat irakilaisiin päivälehtiin Yhdysvaltojen miehityksen kannalta myötämielisiä juttuja. Lehdille maksettiin miljoonia dollareita juttujen julkaisusta.