Puolueiden ja kampanjoiden verkkostrategioilla on eri vaalikampanjoissa työskennelleen Jussi Lähteen mukaan suuri vaikutus vaalien jälkeisen eduskunnan kokoonpanoon ja paikkajakoon.

Hän ennustaa kampanjoille pettymyksiä ensi huhtikuun eduskuntavaalien verkkomainonnassa ja sosiaalisen median haltuunotossa.

Moni ehdokas onkin Lähteen mukaan suotta innoissaan verkon vaalikampanjoinnille suomista mahdollisuuksista, sillä kampanjasuunnittelua ja kampanjoiden resursointia tekevät henkilöt tuntevat hyvin huonosti verkkovaikuttamista, verkkomainontaa ja sosiaalista mediaa.

– Vaalikampanjoiden suunnittelijat elävät villissä lännessä, tuntemattomalla mantereella, josta ei karttaa ole vielä piirretty. Erilaisia ihmemikstuuran myyjiä riittää.

”Helposti tulee itku pitkästä ilosta”

ILMOITUS

Onnistunut verkkokampanjointi vaatii Lähteen mukaan nykyaikaiset sosiaalisen median mahdollisuudet huomioivat kotisivut, aktiivista ammattilaisten suunnittelemaa verkkomainontaa ja verkossa toimivan tavan kertoa ehdokkaan ajatuksista.

– Liian monen kansanedustajaehdokkaan kotisivut eivät millään tavoin tunnusta sosiaalisen median olemassaoloa. Vaikka kävijä sattuisi eksymään noille sivuille, ei hän pysty kertomaan mielenkiintoisista havainnoistaan verkkotuttavilleen nopeasti ja helposti.

Politiikan toimittajien tilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona puhuneen Lähteen mukaan suuri osa poliitikkojen ja ehdokkaiden kotisivuista kääntää selkänsä politiikasta ja vaikuttamisesta kiinnostuneille sosiaalisen median aktiivikäyttäjille.

– Iloisten amatöörien suunnittelutyö on yleensä hengeltään iloista siihen asti, kun joudutaan kohtaamaan kampanjan lopputulokset. Tulee helposti itku pitkästä ilosta. Ilman ammattimaista verkkokampanjan ajoittamista ja kohdentamista oikealle kohderyhmälle 80 prosenttia verkkomainonnan panostuksista valuu helposti hukkaan.

Vaikutuksia eduskuntapaikkoihin

Lähde ennustaa eri puolueiden ja kampanjoiden verkkostrategioiden vaikutuksen kevään eduskuntavaalien tulokseen merkittäväksi.

– Ajatellaan vaalipiiriä, jossa yhdellä puolueella on erinomaiset työkalut ja hyvin koulutettu väki, toisella keskinkertaiset. Jokainen onnistuneen verkkokampanjoinnin tehneen puolueen ehdokas saa nostettua omaa äänimääräänsä kymmenen tai viisitoista prosenttia. Tämä vaikuttaa jo koko vaalipiirin tulokseen ei vain viimeisen vaan ehkä useammankin edustajapaikan osalta.

Lähde toimii asiantuntijana Da Online Oy:n kehittämässä vaalikampanjoiden verkkoviestintään tarkoitetussa “Kampanjamanageri”-palvelussa.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!