Lehtikuva/ RIA Novosti

Amatöörivideo näyttää, että pääministeri Putin ei ajanut yksin Ladalla halki Siperian, vaan isossa letkassa.

Venäjän pääministeri Vladimir Putin on ehtinyt tänä kesänä jälleen miehekkäiden harrastusten pariin. Yleisölle on tarjottu kuvaa Putinista milloin valaita jahtaamassa, milloin karhuja jäljittämässä.

Kuluneen viikon tempaus oli 2 000 kilometrin automatka halki Siperian. Pääministerin ajokkina oli kanariankeltainen Lada Kalina, jota Putin kehuu luotettavaksi ja mukavaksi.

Pitkin matkaa sijoitetuissa esiintymisissä ei mitenkään salata sitä, että tarkoituksena on edistää venäläisen autoteollisuuden asiaa. Putin suosittelee yleisölle, että kaikki ostaisivat japanilaisen auton sijasta Lada Kalinan (nimi muuten tarkoittaa ”heisipuuta”).

”Ette kadu sitä”, lupasi pääministeri.

Ensimmäinen simahti melkein kättelyssä

Putin ei kuitenkaan itse ilmeisesti täysin luottanut Kalinaan. Satojatuhansia latauksia netissä kerännyt amatöörivideo nimittäin näyttää, että itse asiassa matkalla on mukana kolme täysin samanlaista ja -väristä Ladaa. Yhtä niistä vetää hinausauto.

ILMOITUS

Amatööritarkkailijoiden mukaan ensimmäinen Lada simahti jo 350 kilometrin ajon jälkeen.

Kaiken lisäksi videolla näkyy, että todellisuudessa pääministerin seurue kulkee pitkässä autosaattueessa. Yksi videon kuvaajista on sanonut, että hän lopetti laskemisen sadannen ajoneuvon jälkeen.

Virallisessa mediassa on luotu kuva, että Putin ajoi yksin halki erämaataipaleiden.

Putin esiintyi myös viime vuonna Ladan mannekiinina. Silloin markkinoinnin kohteena oli Lada Niva -maastoauto.

Tämäkin homma karahti vähän kiville, kun Putin jossain rehellisyyden puuskassa sattui myöhemmin tunnustamaan, että hänen Nivassaan on saksalainen moottori, ei Nivan vakiomoottori.

Lukashenko maksaa potut pottuina

Yhteiskunta ei ole antanut Ladalle pelkästään markkinointiapua. Valtio on käyttänyt vaikeuksista kärsineen Ladan valmistajan, Avtovazin pelastamiseen runsaasti myös riihikuivia ruplia.

Oman pikantin lisänsä Putinin Siperian-matkaan antaa se, että Valko-Venäjän televisiossa on antaumuksellisesti pilkattu sitä.

Aiemmin tänä vuonna on Venäjän johtavilla tv-kanavilla näytetty useita erittäin kriittisiä ohjelmia Valko-Venäjän yksinvaltiaasta Aleksandr Lukashenkosta. Nyt Minskin valtias maksaa potut pottuina.