Jarmo Lintunen

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakka arvostelee hallitusta köyhyysuhan alla olevien ihmisten syrjäyttämisestä.

– Hallituksen toimettomuus ja kovakorvaisuus pienituloisten ihmisten elinolojen parantamisessa on käsin kosketeltavaa. Hallitus on ilmoittanut tavoitteeksi köyhyyden vähentämisen, mutta sen sijaan köyhien määrä on kasvanut 200 000:lla EU:n määritelmän mukaan 900 000 ihmiseen, totesi Puhakka Tampereella.

Puhakka vetosikin keskustalaiseen pääministeri Mari Kivinimeen, että hän panisi alulle vielä tämän hallituskauden aikana köyhyyden poistamiseen tähtääviä toimia.

Pienituloisilla ei varaa odottaa

– Uusi hallitus pääsee tositoimiin vasta vuoden 2012 budjetinteossa. Pienituloisilla ei ole varaa odottaa uutta hallitusta ja sen suunnitelmia. Jos hallitus ei toimi välittömästi, on Suomessa pian jo yli miljoona köyhää. Ensi vuoden maaliskuussa voimaan tuleva takuueläke on pisara meressä köyhyyden poistamisessa.

– Köyhyyttä on poistettava kohdennetusti. Työttömyys, varhainen työkyvyttömyyseläköityminen, pitkä sairastaminen ja pienet eläkkeet tiputtavat ihmiset noin 1 150 euron köyhyysrajan alapuolelle. Myös lapsiperheet, joissa on enemmän kuin kaksi lasta ovat köyhyysuhan alla. Pienyrittäjistä kymmeniätuhansia elää myös köyhyysrajan alapuolella olevilla tuloilla, totesi Puhakka.

– Vasemmistoliiton vaatima 750 euron syyperusteinen perusturva auttaisi ihmiset pahimmasta köyhyysloukusta. Myös kaikki 10 000 alle olevat tulot tulisi olla verottomia. Nyt työttömät joutuvat hakemaan työmarkkinatuesta maksettaviin veroihin toimeentulotukea. Tämä on järjetöntä nöyryyttämistä, Puhakka sanoi.