Lehtikuva/ Timo Jaakonaho

Kokoomus tyri kunnolla Venäjää vähätellessään.

Suomen valtion 50 miljardin euron budjettia pyörittävälle valtiovarainministeri Jyrki Kataiselle sattui jättimoka alkuviikolla eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Raumalla.

Katainen ja ulkoministeri Alexander Stubb todistelivat, ettei Venäjä ole suurvalta. Esimerkkinä he käyttivät Venäjän vähäistä roolia maailmantaloudessa. Tätä todisteltiin vertaamalla Venäjän talouden olevan vain Hollannin kokoinen.

Helsingin Sanomien mukaan Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi Venäjän absoluuttisen bruttokansantuotteen olevan tänä vuonna lähes kaksi kertaa Hollannin kokoinen. Venäjän talous sijoittuu Kanadan ja Espanjan väliin.

Katainen teki 700 miljardin euron laskuvirheen, sillä Venäjän BKT:ksi arvioidaan tänä vuonna noin 1 500 miljardia dollaria ja Hollannin BKT:ksi noin 800 miljardia dollaria.

Hollannin kokoinen 1990-luvulla

Ilta-Sanomat kertoo perjantaina kokoomukselle sattuneen ajallisesti 15 vuoden laskuvirhe.

ILMOITUS

– 1990-luvun alun talousromahduksen jälkeen Venäjän talous oli Hollannin kokoinen, mutta koko 2000-luvun se on kasvanut viime vuoden lamaa lukuunottamatta paljon nopeammin kuin länsimaiden keskimäärin, noin seitsemän prosenttia vuodessa, kertoo vanhempi ekonomisti Seija Lainela Suomen Pankista IS:lle.

Venäjä nousi jo maailman kymmenen suurimman talouden joukkoon, mutta putosi viime vuonna laman takia täpärästi ja tilapäisesti ryhmän ulkopuolelle. Jatkossa Venäjän talous kasvaa EU-maita nopeammin, Lainela sanoo.

Ulkoministeri Alexander Stubb hämmästelee Venäjän vähäistä merkitystä vielä perjantaina puolilta päivin päivitetyssä uutisessa kokoomuksen Verkkouutisissa:

– On selvää, että Venäjä on suurvalta poliittisesti, mutta sen osuus maailmantaloudesta on hämmästyttävän pieni sen poliittiseen painoarvoon verrattuna.