Anniina Säilynoja

Helsinkiläisessä vaihtopiirissä ”valuuttana” on tovi, joka merkitsee yhtä työtuntia. Tasa-arvo on kunniassa: jokaisen työtunti on yhtä arvokas.

Kumpulan vaihtopiiri käynnistyi viime syksynä muutamien ystävien ja naapurusten yhteisenä ideana. Ajatus organisoidusta palvelujen vaihtamisesta ei ollut kuitenkaan puhtaasti kumpulalainen: perustajajäsenet, erityisesti Hollannista kotoisin oleva Ruby van der Wekken, olivat tutustuneet ulkomaisiin vaihtopiireihin ja niiden tausta-ajatuksiin.

Piiri sai suosiota Kumpulassa ja laajeni nopeasti muuallekin pääkaupunkiseudulle. Koska kiinnostus kasvoi, nimi muutettiin Stadin Aikapankiksi. Samalla haluttiin korostaa yhteyttä kansainvälisiin time banking -periaatteisiin. ”Valuuttana” oli alkujaan kumpenni, mutta nykyään tovi. Nimi muutettiin, koska kyse ei ole varsinaisesta rahasta, vaan vaihtoyksikkönä on yksinkertaisesti aika: tovi merkitsee yhtä työtuntia.

Stadin Aikapankkiin kuuluu nyt noin 300 ihmistä. Vaihdettavien palvelusten kirjo on laaja: lapsenhoitoa, ikkunanpesua, ompelua, koiranulkoilutusta, sienestysseuraa, käännösapua… Toveista pidetään kirjaa internetissä.

Kumpulassa ja Käpylässä asuvat van der Wekken, Taru Keinänen ja Tuuli Hirvilammi ovat tyytyväisiä.

– Olen saanut lisää sosiaalisia kontakteja ja hoitanut paljon lapsia. Olen oppinut tuntemaan naapurustosta paljon perheitä, sanoo Keinänen.

– Naapuri on käynyt huoltamassa polkupyörää ja kokoamassa huonekaluja. Videokasetteja on digitalisoitu, ja naapuri on leiponut keksejä lapsemme syntymäpäiväjuhlille, Hirvilammi jatkaa.

Laajempi juttu Stadin Aikapankista ilmestyi Kansan Uutisten Viikkolehdessä perjantaina 13.8.