Lehtikuva/ SERGEI KARPUKHIN

Wall Streetin kekseliäät sijoitusinstrumentit loivat ruokakuplan – ja näännyttivät miljoonia nostamalla vehnän hintaa.

Vuonna 2008 maapallolla tuotettiin enemmän vehnää kuin koskaan ennen, noin 680 miljoonaa tonnia.

Samaan aikaan myös nälkää näkevien määrä oli korkealla: se ylitti maailmalla miljardin rajan.

Yhdysvalloissakin 49 miljoonan ihmisen vatsat kurisivat.

Syy nälkäisten mieltä myllertävään määrään oli vehnän ja ruuan hinnassa, sanoo maansa ruokakulttuuriin erikoistunut yhdysvaltalainen toimittaja-kirjailija Frederick Kaufman. Hän kertoo Harper’s Magazinen heinäkuun numerossa, miten ruokakriisi synnytettiin.

Ruokakuplan syy oli Wall Streetin finanssilaitosten, etunenässä Goldman Sachsin, kehittelemät rahastot, jotka sekoittivat täydellisesti vehnämarkkinoiden tasapainon.

ILMOITUS

– Pankkien toiminta sysäsi 250 miljoonaa uutta ihmistä nälänhätään, Kaufman toteaa.

– Vuodesta 1903 vuoteen 2003 vehnän reaalihinta Yhdysvalloissa laski, mikä oli yksi Yhdysvaltain menestyksekkään 1900-luvun avainsyitä, Kaufman sanoo.

– Mutta vuonna 1991 Goldman Sachs järjesteli markkinat uudelleen.

Goldman Sachs perusti kulutushyödykerahaston ja alkoi kasata itselleen futuureja eli ostolupauksia vailla tarkoitusta lunastaa lupaustaan – eli ostaa varsinaista vehnää.

Tavoitteena oli pumpata vehnän kysyntää ja hintaa keinotekoisesti ylöspäin. Spekulaatiolla ei ollut mitään tekemistä reaalisen viljantuotannon kanssa, mikä sekoitti markkinat täydellisesti.

Miten 250 miljoonaa ihmistä nälänhätään ajanut ruokakriisi synnytettiin. Koko juttu on luettavissa 6.8. ilmestyneestä Kansan Uutisten Viikkolehdestä.