Anniina Säilynoja

Kesäkuusta 2009 Sosiaalikeskus Sataman pihalla Helsingin Kalasatamassa on asunut kymmeniä Romanian romaneita. Kaupunginjohtajan romanityöryhmä on uhannut häätää koko talon, jos romanit eivät poistu 2. elokuuta mennessä.

– Ei tänne kukaan rikastumaan tule. Olisin Romaniassa, jos siellä pärjäisi, huikkaa öljyinen mies auton alta Sosiaalikeskus Sataman pihassa. Hän ei ehdi korjauspuuhiltaan antamaan haastattelua, mutta viittilöi ystävänsä Dumitrun suuntaan.

Dumitru kertoo, että on päässyt juuri siivoustöihin. Hän näyttää työnantajansa todistusta työnteostaan. Romaniassa Dumitrulla on 8- ja 12-vuotiaat lapset, joita hän yrittää elättää.

Dumitru on matkustanut töiden perässä ennenkin. Hän on asunut Ranskassa, Saksassa, Norjassa ja viimeisimmäksi neljä vuotta Italiassa tehden lähinnä remonttihommia.

– Minulla ei ole aavistustakaan mitä teen, jos joudun lähtemään leiristä. Sitten mennään kadulle ja katsotaan, mitä tuleman pitää.

”Romaniassa kuolee nälkään”

Romanit tulevat hyvin erilaisista taustoista. Moni on asunut ja ollut töissä esimerkiksi Italiassa tekstiili- ja kenkätehtaassa tai Espanjassa tomaattiviljelmillä. Laman vietyä työpaikat on maata pitänyt jälleen vaihtaa.

ILMOITUS

– Romaniassa ei ole töitä eikä kukaan halua auttaa. Siellä ei ole mitään toimeentulomahdollisuuksia, kertoo pari kuukautta Suomessa asunut Dimitriu.

– Romaniassa kuolee nälkään, puuttuu vanhempi nainen keskusteluun.

Reportaasi Helsinkiin majoittuneista Romanian romaneista on tämän viikon Viikkolehden kansijuttu ja luettavissa kokonaisuudessaan vain lehdestä.